Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010

Κορδέλλια


Υλικά: Στο 1/2 κιλό αλεύρι βάζομε γάλα (ή νερό) όσο σηκώσει.
Εκτέλεση: Ζυμώνομε τα υλικά μετά ανοίγομε κρούστα με ματσόβεργα. Διπλώνομε την κρούστα και την απλώνομε πάνω στο τραπέζι. Την κόβομε σε σχήματα κορδελλακιών.
Μετά βάζομε νερό να βράσει κι αφού βράσει το νερό, ρίχνομε μέσα τα κορδελλάκια και τα ψήνομε,(όπως ψήνομε τα μακαρόνια). Μετά τα στραγγίζομε στην τρυπητή και τα περεχάμε με σάλτσα.

Κολοκυθόπιτα


Υλικά: 1 κιλό αλεύρι, 1 αυγό, λίγο λάδι, 1 κιλό κολοκυθάκια, 1 φλιτζάνι βούτυρο, αλατοπίπερο, 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα, 1 φλιτζάνι χωριάτικο τυρί τριμμένο, 1 παξιμάδι σταρένιο (τριμμένο).
Εκτέλεση: Για να φτιάξομε το φύλλο, βάζομε τα τρία τέταρτα περίπου του αλευριού, βάζομε το λάδι, τα αυγά και όσο νερό σηκώσει, για να κάνομε ένα ζυμάρι μέτριο, όχι πολύ μαλακό και ανοίγομε το φύλλο με το φυλλόξυλο. Πλένομε, ξύνομε τα κολοκυθάκια και τα κόβομε σε μικρά κομματάκια και τα σοτάρομε μ' ένα μέρος απ' το βούτυρο, αλατοπιπερώνομε και τ' αφήνομε έτσι για λίγο.
Βγάζοντάς τα απ' τη φωτιά, προσθέτομε τα κτυπημένα αυγά, το τυρί και το σιταρένιο παξιμάδι.
Στο ταψί, που το έχομε λαδώσει, βάζομε το πρώτο φύλλο. Απλώνομε τη γέμιση έτσι, που να είναι ίσια σε όλο το ταψί.
Από πάνω στρώνομε το άλλο φύλλο, το βουτυρώνομε
και του χαράζομε την επιφάνεια σε τρίγωνα.
Το ψήνομε για 45 λεπτά.

Κολοκυθοκεφτέδες.

Υλικά: 4 μεγάλα κολοκύθια, 3 αυγά, παξιμάδια (όσο για να σφίξει το μείγμα), ένα πιάτο τυρί, αλάτι, πιπέρι, δυόσμος.
Εκτέλεση: Ξύνομε τα κολοκύθια με το μαχαίρι και τα βράζομε σε αλατισμένο νερό. Δεν τ' αφήνομε να λιώσουν.
Τα βάζομε στο σουρωτήρι και τα σφίγγομε, για να φύγει το νερό. Τα αφήνουμε  1-2 ώρες εκεί, μέχρι να φύγει σχεδόν τελείως το νερό .
Μετά τα αναμιγνύομε όλα μαζί, τα πλάθομε σε μπάλες, τις αλευρώνομε και τις τηγανίζομε σε πολύ καυτό λάδι.