Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

ΡόδιΤο ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες C, A και Ε, ενώ περιέχει επίσης σίδηρο, κάλιο και μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι πολυφαινόλες.
Όπως βλέπετε, λοιπόν, εκτός από… τύχη έχει πολλά πράγματα να προσφέρει στον οργανισμό μας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κατέχει ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις πολλών λαών για τη διατροφή (σίγουρα κάποια γιαγιά θα σας έχει πει ότι το ρόδι “καθαρίζει το αίμα”…)
Στο site Green Magazine βρήκαμε μια ενδιαφέρουσα συνταγή για ένα πικάντικο αναψυκτικό με ρόδι. Εμείς θα σας την προτείνουμε εδώ με μια μικρή παραλλαγή.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε, είναι τα εξής:
  • 1 φλιτζάνι χυμό ροδιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 φλιτζάνια ανθρακούχο μεταλλικό νερό ΗΒΗ Λουτράκι
  • κατεψυγμένα κράνμπερι
Μουσκεύετε την κανέλα στο χυμό του ροδιού για αρκετή ώρα, ώστε ο χυμός να πάρει το άρωμα του μπαχαρικού. ΜΗ βράσετε το χυμό (όπως αναφέρεται στην αρχική συνταγή), γιατί είναι κρίμα να καταστρέψετε όλα τα ωφέλιμα συστατικά του.
Στη συνέχεια, αφαιρέστε την κανέλα από το χυμό, μοιράστε τον σε δύο ποτήρια και απογεμίστε τα ποτήρια σας με ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΗΒΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙ.
Ανακατέψτε, προσθέστε, εάν θέλετε, πάγο και γαρνίρετε τα ποτήρια σας με τα κράνμπερι.

Μπιφτέκια με τυρί Μαστέλο

Υλικά 200 γρ. τυρί Μαστέλο 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 αυγά 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο καλά λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι Για το γαρνίρισμα 100 γρ. γραβιέρα Μυτιλήνης 50 γρ. βούτυρο 3 πατάτες βρασμένες κομμένες σε ροδέλες αλάτι πιπέρι Οδηγίες παρασκευής 1. Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, τα 2/3 από το λάδι και τα κρεμμύδια μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 2. Προσθέτετε τα αυγά, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. 3. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο 1-2 ώρες. 4. Πλάθετε τα μπιφτέκια και τα γεμίζετε με το Μαστέλο. 5. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι ένα ταψί, τοποθετείτε τα μπιφτέκια το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνετε στους 200°C, 35'. 6. Βάζετε πάνω στα μπιφτέκια τις ροδέλες πατάτας και του τυριού, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και ψήνετε 5'-6', στους 200°C, μέχρι να λιώσει το τυρί. 7. Σερβίρετε αμέσως.
ΜΑΣΤΕΛΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ !!!
Υλικά
  • 450-500 γρ. κατσικίσιο ή αγελαδινό μαστέλο (έχει σχήμα κυλίνδρου. Το βρίσκουμε συσκευασμένο σε σούπερ μάρκετ και μπακάλικα)
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού λικέρ μαστίχα ή ούζο
  • λίγος φρέσκος δυόσμος ή βασιλικός ή μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
Μερίδες 4-6
Προετοιμασία 10΄ Ψήσιμο
Διαδικασία Κόβουμε το μαστέλο, κατά μήκος, σε δύο κομμάτια. Βάζουμε κάθε κομμάτι με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω και το κόβουμε σε 4 χοντρές ημικυκλικές φέτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, βάζουμε μέσα τα κομμάτια τυριού (αν δεν χωράνε στο τηγάνι μας, τα βάζουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά).

Τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, και τα περιχύνουμε με τη μαστίχα ή το ούζο. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το λεμόνι. Κουνάμε ελαφρώς το τηγάνι να ανακατευτούν τα υλικά και μετά από 10 δευτερόλεπτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με Το μαστέλο σαγανάκι είναι ένας θαυμάσιος μεζές για ούζο. Με μια δροσερή πράσινη σαλάτα ή μια αγγουροντομάτα και ψωμί της αρεσκείας μας μπορούμε να έχουμε ένα μικρό, «πρόχειρο» μενού.   

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

ΚΑΙ ΤΩΡΑ...
 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ..

Αρνάκι φρικασέ

Το φρικασέ δεν το έτρωγα ποτέ στο σπίτι μου μέχρι που το γεύτηκα σε μια γιαγιά κι εκεί ανακάλυψα ότι το μυστικό είναι να φτιάχνεται όσο πιο απλά γίνεται και χωρίς ξερό κρεμμύδι. Το ξερό κρεμμύδι χαλάει όλη τη γεύση, το κάνει βαρύ και το ίδιο ισχύει για τη μαγειρίτσα. Μιας και το έφτιαξα σήμερα και τράβηξα και φωτογραφίες (αν και το αρνί μου βγήκε πιο μαλακό από ότι περίμενα και κόπηκε σε μικρά κομματάκια στο μαγείρεμα, ήταν πολύ νόστιμο και μου άρεσε έτσι) είπα να γράψω και τη συνταγή εδώ. Φυσικά μπορεί να γίνει και με άλλα κρέατα όπως χοιρινό.
Η Μαμά προσθέτει:
Το αρνάκι φρικασέ μπορεί να γίνει και με τρυφερές αγκινάρες παραλείποντας μόνο το μαρούλι.







Υλικά:
  1. 1 κιλό μπούτι αρνί σε μερίδες
  2. 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  3. 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια χλωρά
  4. 1 μαρούλι (ή 10 αγκιναρούλες)
  5. ελαιόλαδο (περίπου μισή κούπα)
  6. 2 αυγά
  7. αλάτι, πιπέρι
  8. χυμό ενός λεμονιού

Πως το μαγειρεύουμε:
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Μετά ρίχνουμε νερό να καλύψει το κρέας, καπακώνουμε την κατσαρόλα και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά (το μάτι 1μιση ή 2, ανάλογα την κουζίνα). Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και μετά ρίχνουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Σε περίπου 20-25 λεπτά αυγοκόβουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σχεδόν σε μαρέγκα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο, ρίχνουμε μετά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χύνουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αυγολέμονο 2 κουτάλες με ζουμί από την κατσαρόλα. Χύνουμε μετά το αυγολέμονο με το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Μετά ρίχνουμε νερό να καλύψει το κρέας, καπακώνουμε την κατσαρόλα και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά (το μάτι 1μιση ή 2, ανάλογα την κουζίνα). Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και μετά ρίχνουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Σε περίπου 20-25 λεπτά αυγοκόβουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σχεδόν σε μαρέγκα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο, ρίχνουμε μετά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χύνουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αυγολέμονο 2 κουτάλες με ζουμί από την κατσαρόλα. Χύνουμε μετά το αυγολέμονο με το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Αν και τρώγεται και σκέτο αυτό το φαί εμένα μου αρέσει να το συνοδεύω με πατάτες τηγανητές. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι με σπανάκι αντί για μαρούλι. ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Μαγειρίτσα

Υλικά


  • εντόσθια πασχαλινού αρνιού (συκώτι, πλεμόνι, αντεράκια)
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 μαρούλι τρυφερό
  • 2 λεμόνια
  • 2-3 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι
  • ½ φλ. τσαγιού ρύζι

Πλένουμε τα εντόσθια και τα ζεματάμε σε βραστό νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι με το ξερό κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια Προσθέτουμε 5 φλ. νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Όταν κοντεύουν να βράσουν προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαρούλι ψιλοκομμένο και τον άνηθο, να βράσουν όλα μαζί. Τότε ρίχνουμε το ρύζι και αφού βράσει και αυτό αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και όταν το φαγητό μισοκρυώσει παίρνουμε μια βαθιά κουτάλα ζωμό από αυτό και το ρίχνουμε στο αυγό λίγο λίγο, να ανακατευτούν. Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα ανακατεύοντας διαρκώς με την κουτάλα. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή!!!