Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Μύδια αχνιστά με μαστίχα

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 


Μύδια αχνιστά με μαστίχα
Υλικά
1 κιλό μύδια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο μαστίχας
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
Πλένετε προσεχτικά τα μύδια και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Κατόπιν, καθαρίζετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο και το σέλινο και τα ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα. Ρίχνετε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο και το σέλινο και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα μύδια και ανακατεύετε.
Σβήνετε με το ούζο μαστίχας και το νερό. Ανακατεύετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα για 8 με 10 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρετε σε μια πιατέλα τα αχνιστά μύδια, τα περιχύνετε με τη σάλτσα τους, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο και γαρνίρετε με φέτες λεμονιού.

ΕΚΛΕΡΑΚΙΑ


H συνταγή!!! Για τη ζύμη
1 κούπα για αλεύρι Αλλατίνη
1/2 κούπα νερό

½ κούπα Γάλα
8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 αυγά

Για τη γέμιση
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι Αλλατίνη
1/3 της κούπας ζάχαρης
2 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου
4 κρόκους αυγών
1 1/3 κούπες γάλα
3/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Για την επικάλυψη
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
250 γραμμάρια ημίγλυκια ή γλυκόπικρη σοκολάτα

Η ζύμη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 ˚ C.
Βάζουμε το νερό, το γάλα, το βούτυρο, και το αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει εντελώς. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ενώ μαγειρεύουμε για άλλο1 ή 2 λεπτά, για να αποβάλει την υπερβολική υγρασία.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Χτυπάμε στο μείγμα ένα αυγό τη φορά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη μας να κρυώσει εντελώς.
Με κορνέ σχηματίζουμε τα εκλερ μας σε κομμάτια περίπου των 10cm μήκος.
Ψήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 ˚ C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν .

Η γέμιση
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το άνθος αραβοσίτου, και στους κρόκους αυγών σε ένα μπολ. Χτυπάμε με ηλεκτρικό μίξερ για 2 λεπτά έως ότου το μίγμα είναι παχύ και ωχροκίτρινο.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση.
Μόλις βράσει το γάλα, το ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει ενώ χτυπάμε συνεχώς. Βράζουμε για 1 έως 2 λεπτά και βγάζουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.
Η επικάλυψη
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε τη σοκολάτα μέχρι όλα να έχει λιώσει.

Όταν και η ζύμη μας και η γέμιση μας έχουν κρυώσει , τρυπάμε στο μέσο το εκλέρ μας και το γεμίζουμε με τη βοήθεια ενός κορνέ με την κρέμα μας. Από πάνω ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Χοιρινό κότσι στη γάστρα


Συστατικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ

3 μικρά κότσια (ή δύο μέτρια)
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά κέρατο
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 σπυριά μπαχάρι
1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
1 δαφνόφυλλο
1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Χυμό μισού πορτοκαλιού (προαιρετικά κι αν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό)

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Πατάτες
Μισό κουταλάκι του γλυκού ξερή πιπερόριζα τριμμένη σε σκόνη
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Χυμό ένος λεμονιού,
Μουστάρδα
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τη συνταγή με προϊόντα Hellmann’s, μαγιονέζα, ketchup και μουστάρδα, για ένα διαφορετικό και γευστικό αποτέλεσμα.
Στα γρήγορα

Οδηγίες

Ζητάμε από τον κρεοπώλη τρία μικρά κότσια και του ζητάμε να τα καθαρίσει για να γλιτώσουμε το καθάρισμα στο σπίτι! Εάν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ,αφού προηγουμένως τα πλύνετε καλά, βάζοντας ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μία πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι.
Αν δε θέλετε να τα μαρινάρετε (γίνετε εξίσου νόστιμο), τότε αφού πλύνετε τα κότσια καλά παίρνετε αλάτι και πιπέρι και τρίβετε καλά τα κότσια και τα βάζετε με όλα τα προηγούμενα υλικά κι ένα φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο στη γάστρα κι αφού κλείσετε το καπάκι, το αφήνετε να ψηθεί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας αν χρειαστεί να γυρίσετε τα κότσια και να προσθέσετε λίγο κρασί. Εάν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό προσθέστε και το χυμό μισού πορτοκαλιού. Το μυστικό είναι να μη βάλετε καθόλου νερό.
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σ΄ ένα μεγάλο σκεύος. Εάν έχετε και μικρές στρόγγυλες παπατούλες είναι ακόμη πιο εμφανίσιμο. Βάζετε αλάτι, ρίγανη, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, ξερή τριμμένη πιπερόριζα σε σκόνη, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μουστάρδα, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Ανοίγετε τη γάστρα και μαζεύετε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά, εκτός από το δαφνόφυλλο και απλώνετε τις πατάτες γύρω γύρω από τα κότσια. Κλείνετε τη γάστρα κι αφήνετε το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα. Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο κι αν σας αρέσει ξεροψημένο, όπως αρέσει σ΄ εμένα, βγάζετε το καπάκι από τη γάστρα και ανεβάζετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.

Λίγα μυστικά ακόμα
Προτιμάμε πάντα να παίρνουμε μικρά κότσια γιατί είναι πιο νόστιμα. Το μυστικό όπως προείπα, είναι να μη βάλετε καθόλου νερό, ούτε στις πατάτες, ούτε στα κότσια. Την ίδια συνταγή κάνω και για απλές, αλλά νοστιμότατες λεμονάτες πατάτες φούρνου. Μη ξεχνάτε το δαφνόφυλλο.

 

Μακαρόνια με σάλτσα κοτόπουλο


Εικόνα



Μακαρόνια με σάλτσα κοτόπουλοΠολύ νόστιμη σάλτσα για μακαρόνια, με ντομάτα κοτόπουλο και μανιτάρια. Εύκολη και χορταστική.

Προετοιμασία: 10 λεπτά | Μαγείρεμα: 40 λεπτά | Σύνολο: 50 λεπτά
Συνταγή για: 6 μερίδες




Υλικά συνταγής:
Κομμένο κύβους φιλέτο κοτόπουλο: 2 φιλέτα (1 στήθος)
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές
Τριμμένο σκόρδο: 1 σκελίδα (προαιρετικό)
Ψιλοκομμένες ντομάτες: 800 γρ. ή 2 συσκευασίες κονκασέ
Κομμένα φέτες μανιτάρια: 300 γρ.
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ξερό θυμάρι: 1/2 κουταλάκι
Λευκό ξηρό κρασί: 1/2 κούπα
Ζάχαρη: 1/2 κουταλάκι
Μακαρόνια: 500 γρ.
Τριμμένο τυρί: όσο σας αρέσει (προαιρετικό)

Οδηγίες:
1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε τους κύβους κοτόπουλου. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το μαραίνετε κι αυτό. Προσθέτετε το σκόρδο και τα μανιτάρια και μαγειρεύετε μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί, προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπίπερο, ζάχαρη και το θυμάρι. Σιγοβράζετε το φαγητό, μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά (20 με 30 λεπτά).
2. Σε κατσαρόλα βράζετε μπόλικο αλατισμένο νερό και προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο (ένα κουταλάκι). Βράζετε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίζετε, αδειάζετε σε πιατέλα, από πάνω προσθέτετε την σάλτσα, αν θέλετε τριμμένο τυρί και σερβίρετε αμέσως.

Συναγρίδα αλά Σπετσιώτα







Μερίδες: 5-6 / Προετοιμασία: 1 ώρα και 30' / Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Υλικά

1/2 κιλού συναγρίδα ολόκληρη ή σε φέτες
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
2/3 κούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι, αλεύρι
1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
750 γραμμ. ώριμες ντομάτες, περασμένες από σήτα
1/2 κούπας κρασί λευκό ξηρό
1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Καθαρίστε και πλύντε το ψάρι. Χαράξτε το με κοφτερό μαχαίρι και από τις δύο πλευρές κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς, για να ψηθεί μέχρι μέσα. Βάλτε το σε ταψί, τρίψτε το με το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώστε το. Περιχύστε το με το μισό λάδι, πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι και αφήστε το να σταθεί 1 ώρα. Στο υπόλοιπο λάδι σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε την ντομάτα, το κρασί και το μαϊντανό, σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Περιχύστε με αυτή το ψάρι και ψήστε το στους 175 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα. Σερβίρετέ το ζεστό.

Μπιφτέκια λαχανικών


Εικόνα


Υλικά

500 γρ. πατάτες τριμμένες

200 φρ. Κολοκυθάκια τριμμένα

300 γρ. καρότα τριμμένα

200 γρ. κρεμμύδια τριμμένα

200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα ψιλοκομμένα

1 φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο

1 κ.σ μπέικιν πάουντερ

1 μεγάλο ποτήρι μπύρας

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει

3 αυγά

150 γρ. κασέρι τριμμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν και να σωθούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Σε ένα μεγάλο μπολ κάνουμε ένα κουρκούτι με τη μπύρα, λίγο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αυτό το μίγμα το ενώνουμε με τα σοταρισμένα λαχανικά, το κασέρι και ανακατεύουμε. Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα μίγμα που να είναι πηκτό και να στέκεται. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το αρωματικό φυτό της αρεσκείας μας.

Αφήνουμε το μίγμα για μισή ώρα να φουσκώσει λίγο. Τηγανίζουμε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό τηγάνι σε λίγο ελαιόλαδο ή στο φούρνο σε ταψάκι.