Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ


ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

ΥΛΙΚΑ (Για 12 αγκινάρες):
  • 1 ½ φλ. Γαλέτα
  • ½ φλ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 1 φλ. Μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 100 γρ. προσούτο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. Μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 16 μεγάλες αγκινάρες κατεψυγμένες (καρδιές)
  • ½ - 1 φλ. ζωμό λαχανικών
  • 4 κ.σ. λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε τη γαλέτα με την κεφαλογραβιέρα, τη μοτσαρέλα, το σκόρδο, το βασιλικό, το προσιούτο και το καπνιστό τυρί και λάδι. Καρυκεύουμε με λίγο πιπέρι. Γεμίζουμε τις αγκιναροκαρδιές με το παραπάνω μείγμα. Τοποθετούμε σε ένα ταψί έτσι ώστε να κάθονται σφιχτά δίπλα-δίπλα η μια αγκινάρα με την άλλη, σε μια στρώση. Ρίχνουμε λίγο ζωμό μέσα στο ταψί. Περιχύνουμε τις αγκινάρες με λίγο λάδι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά, ή μέχρι να είναι τρυφερές. Ξεσκεπάζουμε το ταψί τα τελευταία 5-7 λεπτά για να πάρει λίγο χρώμα η γέμιση. Σερβίρουμε ζεστές.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ:
  • Καθαρισμένες καρδιές από 4 αγκινάρες
  • 6-8 κριθαρομπουκιές ή 2 κομμάτια από ντάκο ή άλλο κριθαρένιο παξιμάδι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες ντομάτες κομμένες ή 8-10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 8-10 ελιές της αρεσκείας μας
  • 100 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • Αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βρέχουμε ελαφρώς τα παξιμάδια και τα τοποθετούμε στο πάτο ενός μπώλ σερβιρίσματος. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και με το ενα τρίτο της κομμένης τομάτας. Χτυπαμε μαζί 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού μαζί με αλατοπίπερο και την ρίγανη για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε τις υπόλοιπες τομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και τις ελιές. Κόβουμε τις αγκιναροκαρδιές σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από τα παξιμάδια. Προσθέτουμε το μείγμα τις ντομάτας από πάνω. Γαρνίρουμε με τις λεπτές φέτες γραβιέρας και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Σερβίρουμε.