Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Κορμός σοκολάτας


Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τον κορμό σοκολάτας
1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη
2  αβγά
4 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
100 γραμμάρια κουβερτούρα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 φλιτζάνι τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού αποφλοιωμένα αμύγδαλα
225 γραμμάρια μπισκότα της επιλογής σας
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
250 γραμμάρια βούτυρο

Για το γλάσο σοκολάτας
100 ml κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια κουβερτούρα

 

Εκτέλεση

Για τον κορμό σοκολάτας
Σε ένα μπολ ρίχνετε τα μπισκότα και τα θρυμματίζετε με τα χέρια (θέλουμε να βγουν χοντραλεσμένα) και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο γάλα ίσα- ίσα να μαλακώσουν (όχι όμως να παπαριάσουν).
 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει για περίπου 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και το κακάο.
Κατόπιν σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ και συμπληρώνουμε με το κονιάκ.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντραλέθουμε. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε τα και χοντραλέθουμε κι αυτά στο μούλτι.
Αναδεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) και προσθέτουμε στο μείγμα τα μπισκότα. Ανακατεύουμε να πάνε παντού και δουλεύω για λίγο με τη σπάτουλα.
Παίρνουμε το μείγμα και το ρίχνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και κλείνουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε στη κατάψυξη να παγώσει καλά, για 2-3 ώρες.

Για το γλάσο σοκολάτας
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να ενωθεί καλά με την κρέμα γάλακτος.
Αφού κρυώσει το μωσαϊκό ξεφορμάρουμε και περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας να πάει παντού και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014


Απολαυστικά cupcakesTiramisou !
Υλικά
Για την βάση
½ φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
½ κουταλάκι το γλυκού μπέικιν πάουντερ Αλλατίνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ελάχιστο αλάτι
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι νερό
Για την επικάλυψη
Για το σιρόπι του καφέ
1/3 φλιτζάνι καφέ με δυνατό άρωμα
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη

Για την κρέμα μασκαρπόνε
3/4 του φλιτζανιού σαντιγί
220 γρ. τυρί μασκαρπόνε
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
Σκόνη κακάο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για την βάση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 0C. Βουτυρώστε τις φόρμες για τα cupcakes. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέστε ένα – ένα τα αυγά και στη συνέχεια τη βανίλια. Σε ένα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Στη συνέχεια σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε την κρέμα γάλακτος με το νερό. Ενώ το μίξερ δουλεύει προσθέστε τμηματικά και εναλλάξ από το μείγμα του μπολ με το αλεύρι και από το μείγμα του μπολ με την κρέμα γάλακτος.
Γεμίστε τις φόρμες μέχρι τα 2/3 και ψήστε τα cupcakes για 15-20 λεπτά περίπου. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως προτού βάλετε από πάνω την επικάλυψη.
Για την επικάλυψη
Ετοιμάζετε το σιρόπι του καφέ. Ζεστάνετε τον καφέ και ρίξτε τον μέσα στη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι αλείψτε τα cupcakes με ένα πινέλο 4 με 5 φορές και αφήστε το να το απορροφήσουν καθώς παγώνουν.

Για την κρέμα
Στο μίξερ χτυπήστε το τυρί μασκαρπόνε με τη ζάχαρη. Σε χαμηλή ταχύτητα , ανακατέψτε στο μίξερ και τη σαντιγί.. Όταν θα είναι έτοιμη η κρέμα σας με την βοήθεια ενός κουταλιού βάλτε την πάνω από κάθε cupcake και πασπαλίστε τα με σκόνη κακάο .