Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

Ντοματοκεφτέδες








Καιρός για μυρωδάτους και αφράτους ντοματοκεφτέδες. Εύκολοι και οικονομικοί, είναι ένας νοστιμότατος μεζές.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 κιλό ντομάτες
1 φλ. λάδι
2  σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγο άνηθο
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Βάζουμε τις ντομάτες σε μια λεκάνη και δουλεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να γίνουν ένας αραιός πολτός. Μόνο έτσι μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε γιατί χρειαζόμαστε το φλοιό τους για να δώσει γεύση.
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε σταδιακά στο τέλος για να δέσει ο πολτός μας. Το πιθανότερο είναι να μη χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι. Όταν κάψει, ρίχνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι τον πολτό λίγο λίγο. Σε κάθε τηγάνισμα δε βάζουμε πάνω από 6 κουταλιές.
Αφήνουμε να τηγανιστούν καλά και από τις δύο μεριές και αφήνουμε να βγάλουν το επιπλέον λάδι σε χαρτί κουζίνας.

Σοκολατένιο γλυκό








Με 3 υλικά που συνήθως υπάρχουν στο ψυγείο μας, φτιάχνουμε στη στιγμή γλυκάκι για μια απογευματινή λιγούρα.
225 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia) σε θερμοκρασία δωματίου
370 γρ. Nutella
2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
Σε ένα μπολ βάζετε το τυρί κρέμα και τη Nutella και τα χτυπάτε καλά με το χέρι ή το μίξερ χειρός μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Βάζετε το μείγμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε μεμβράνη, δώστε ένα στρογγυλό σχήμα κλείστε καλά τη μεμβράνη και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει.
Μόλις παγώσει το βγάζετε από το ψυγείο το βάζετε σε πιατέλα, διαμορφώνετε στη πιατέλα ένα “πομπέ” σχήμα και το γαρνίρετε με τις σταγόνες κουβερτούρας . Σερβίρετε το γλυκό ως έχει ή το συνοδεύετε με σοκολατένια μπισκότα ή φρέσκα φρούτα.

Μπουρεκάκια με κιμά








500 γρ. κιμά
500 γρ. φύλλο κρούστας
2 κρεμμύδια ξερά
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 ντομάτες χυμός
1 Φλ.τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 Φλ.τσ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Σοτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτουμε το κιμά.
Ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το χυμό της ντομάτας και τη δάφνη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε τον κιμά για 30 περίπου λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του.
Προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, το τυρί, τη φρυγανιά και τον μαϊντανό.
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες, τις αλείφουμε με βούτυρο και βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα σε κάθε λωρίδα.
Τυλίγουμε τις λωρίδες σε σχήμα φλογέρας, τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και
τις αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε τα μπουρεκάκια σε μέτριο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 20 - 25 λεπτά.

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Γεμιστά καλαμαράκια από τη Σίκινο







Μερίδες2 μερίδες
Συνολικός χρόνος2 ώρες
Χρόνος προετ.1 ώρες

   

Συστατικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα (ψιλοκόβουμε τα μουστάκια τους για τη γέμιση)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 4 γεμάτες κουτ. σούπας «φυλλαράκια» άνηθου, ψιλοκομμένα
  • 6 γεμάτες κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 150 γρ. άσπρο ρύζι, πλυμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, πολτοποιημένα (ή 3 ώριμες ντομάτες - στην εποχή τους- πολτοποιημένες)
  • αλάτι, μπόλικο μαύρο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 - 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί για το μαγείρεμα

Προετοιμασία

  • 1 Βάζουμε στο τηγάνι το μισό από το μετρημένο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μουστάκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα μουστάκια. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού κρασί. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια αλλά όχι μέχρι επάνω, για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει και να μη σκάσουν τα καλαμαράκια.
  • 2 Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο (η ουρά του ενός πρέπει να μπαίνει στο άνοιγμα του άλλου) για να μη βγει απέξω η γέμιση, όχι όμως τελείως στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης. Η κατσαρόλα πρέπει να τα χωράει σχεδόν ακριβώς. Η κ. Κρυστάλλη Κυριαζή, που μου έδωσε τη συνταγή, τα έβαζε σε κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κρασί και νερό τόσο που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα. Αν σωθούν τα υγρά και χρειαστεί υγρό για να μην κολλήσουν πριν μαγειρευτούν τα καλαμάρια και το ρύζι, προσθέτουμε επιπλέον νερό.