Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Κούπες









(Από την κυπριακή κουζίνα)
ΥΛΙΚΑ:
2 ποτήρια πλιγούρι λεπτό 2 ποτήρια νερό ζεστό 2 δάχτυλα του ποτηριού αραβο σιτέλαιο
Εκτέλεση:
Από το βράδυ βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπωλ και ρίχνουμε το ζεστό νερό, το αραβοσιτέλαιο και το αλάτι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαλακώσει.
Το πρωί σπάμε μέσα το αυγό και τα ζυμώνουμε καλά.
Χρειάζεται αρκετό ζύμωμα.
Παίρνουμε κάθε φορά λίγο από το μίγμα και το πλάθουμε σε σχήμα ωοειδές, βουτώντας τα χέρια μας σε νερό.
Ανοίγουμε στο μέσο της κορυφής μια μικρή οπή και γεμίζουμε με τον κιμά. Κλείνουμε και τοποθετούμε στη σειρά στο σανίδι.
Τις τηγανίζουμε σε βαθύ κατσαρολάκι με αρκετό αραβοσιτέλαιο λίγες-λίγες, γυρίζοντάς τες προσεκτικά, για να μην ανοίξουν και σκορπίσουν.
Οταν κάνουν κρούστα από το ένα μέρος, τις γυρίζουμε σιγά-σιγά να ψηθούν και να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα με φετάκια λεμονιού και φούντες μαϊντανού.
Γέμιση:
300 γραμμάτια κιμά χοιρινό 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Ί μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ετοιμάζουμε τον κιμά στο τηγάνι με ανάλογο αραβοσιτέλαιο, του προσθέτουμε τα υπόλοιπα αρωματικά, τον στραγγίζουμε από το λάδι του και τον βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Πρέπει να χρησιμοποιείται όχι παγωμένος, αλλά κρύος, για να μη σπάει το πλιγούρι.