Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

Καρπουζοζελεδακια






Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 ml χυμός κεράσι
  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 4 λάιμ
  • ζάχαρη κατά βούληση
  • λίγη τρούφα κουβερτούρας ή μαυροκούκι

Πώς το κάνουμε:
23304-karpouzozeledakia-step1--by-tahiti
1) Κόβουμε τα λάιμ εγκάρσια.
23304-karpouzozeledakia-step2--by-tahiti
2) Αφαιρούμε το χυμό με ένα κουτάλι ή στο λεμονοστύφτη. Μ'ένα ψαλιδάκι αφαιρούμε διάφορα πετσάκια.
23304-karpouzozeledakia-step3--by-tahiti
3) Τα βάζουμε σ'ένα ταπεράκι να στέκονται σταθερά.
23304-karpouzozeledakia-step4--by-tahiti
4) Γεμίζουμε με το ζελέ που έχουμε ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας που υπάρχουν στα φύλλα ζελατίνης. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, τα λιώνουμε σ' ένα μπρίκι με ελάχιστο νερό και έπειτα βάζουμε λίγο απ'το χυμό ανακατεύοντας και μετά το προσθέτουμε στον υπόλοιπο χυμό και ανακατεύουμε ώστε η ζελατίνη να διαλυθεί τελείως.
23304-karpouzozeledakia-step5--by-tahiti
5) Αφού πήξει, τα ξανακόβουμε στη μέση
23304-karpouzozeledakia-step6--by-tahiti
6) και πασπαλίζουμε τρούφα-ή μαυροσούσαμο-να μοιάζει με κουκούτσι....
 
 

Τοστ πατατας



Υλικά
  • Πατάτες 3 μεγάλες τριμμένες
  • Αυγό 1
  • Γραβιέρα 80 γρ τριμμένη
  • Πάπρικα
  • Αλάτι - πιπέρι λίγο
  • Λαδόκολλα
Οδηγίες Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις πατάτες από την λεπτή μεριά του τρίφτη και τις στραγγίζουμε πολύ καλά. Τρίβουμε το τυρί μας και βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ, μαζί και το αυγό και τα ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν. Ζεσταίνουμε την τοστιέρα, βάζουμε την λαδόκολλα κι απλώνουμε το μείγμα πάνω της (θέλουμε να έχει πάχος 1 εκ). Καλύπτουμε με την λαδόκολλα που περισσεύει (δείτε φωτ υλικό) και ψήνουμε για 20  – 25 λεπτά περίπου μέχρι να ξεκολλάει η λαδόκολλα. Το παρακολουθούμε ώστε όταν η λαδόκολλα ξεκολλήσει να το βγάλουμε αμέσως για να μην μας ξεραθεί, το θέλουμε μαλακό. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό....

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Πεταλιδόπιτα









Πεταλιδόπιτα
             1 1/2 κιλό πεταλίδες
             5-6 μέτρια κρεμμύδια
             350 γραμ. λάδι
             1 κρασοπότηρο ρύζι
             7 + 2 δη λ. 9 φύλλα σπιτικά (όπως φτιάχνουμε για την πίτα - τα 2 απ' αυτά τα ψήνουμε σκέτα σε ταψάκι)
             αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε τις πεταλίδες. Τις βράζουμε με λίγο νερό (ίσα  ίσα να τις σκεπάζει). ’Αφού βράσουν, περίπου μισή ώρα, αδειάζουμε το ζουμί τους και πέφτουν οι πεταλίδες ξεκολλημένες από το όστρακό τους σε μια λεκανίτσα.
Καβουρδίζουμε καλά τα κρεμμύδια με το λάδι, ρίχνουμε τις πεταλίδες, τα 2 ψημένα φύλλα, τριμμένα σε κομματάκια, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
’Ανοίγουμε 7 άλλα φύλλα. Βάζουμε σε μέτριο ταψί για στρώση 4 φύλλα λαδωμένα, στη μέση τη γέμιση, και άλλα 3 φύλλα από πάνω. Ρίχνουμε και άπ1 έξω λάδι (όπως ακριβώς σ' όλες τις πίτες).
Την ψήνουμε σε φούρνο 1 ώρα.

Σημείωση: Ή σπεσιαλιτέ προέρχεται από το κεραμίδι Βόλου (χωριό Β. ανατολικού Πηλίου)