Υλικά
- 2 ½ κιλά κατσικάκι με το
κόκκαλο
- 1 ½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 μεγάλα ξερά κοκκινόφλουδα
κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρέ
- 60 ml ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1
κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι τριμμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις
πατάτες
- 10-12 μέτριες πατάτες ολόκληρες
με τη φλούδα τους
- 1 κιλό χοντρό αλάτι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αγοράζετε το κρέας σε μερίδες.
Πλένετε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζετε.
- Πλένετε τις μερίδες του κρέατος
και σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μια μεγάλη και βαθιά
κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο.
- Ρυθμίζετε τη φωτιά σε μέτρια
προς δυνατή ένταση και μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνετε μέσα τα κομμάτια
του κρέατος μαζί με τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να
ροδίσουν καλά.
- Προσθέτετε τόσο κρασί, ώστε η
στάθμη του να φτάσει περίπου 4 εκατοστά πάνω από τα υλικά.
- Ρίχνετε τη δάφνη, το θυμάρι και
αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι
της, αφήνοντας μόνο μια μικρή χαραμάδα για να φεύγουν οι υδρατμοί.
- Διατηρείτε τη φωτιά χαμηλή,
ώστε το υγρό μόλις να ανακινείται στο σκεύος. Το αφήνετε να σιγοβράσει για
2 - 2 ½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, να ξεκολλάει εύκολα από το
κόκκαλο και η σάλτσα να δέσει.
- Τις πατάτες, θα τις βάλετε να
ψηθούν αφού περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος για να ετοιμαστούν
ταυτόχρονα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους
160 βαθμούς. Καλύπτετε τον πυθμένα ενός μεγάλου ταψιού με χοντρό αλάτι και
τοποθετείτε εκεί τις πατάτες.
- Τις βάζετε στο φούρνο να ψηθούν
για 50-60 λεπτά. Όταν τις βγάλετε από το φούρνο, τις μεταφέρετε σε ταψί
και τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν.
- Χωρίς να τις ξεφλουδίσετε τις
κόβετε σε κομμάτια κυδωνάτα. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και
τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες ώστε να ροδίσουν και να γίνουν πιο νόστιμες.
- Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό
χαρτί κουζίνας για να φύγει η μεγάλη ποσότητα λαδιού και τις πασπαλίζετε
με λίγο χοντρό αλάτι.
- Μοιράζετε το κατσικάκι σε
πιάτα, περιχύνετε με τη σάλτσα του και συνοδεύετε με τις πατάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου