Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Κεφτέδες κοτόπουλου µε ρίγανη και µαϊντανό και σάλτσα γιαουρτιού µε δυόσµο








Συστατικά

  • 1 κιλό κιμάς από φιλέτο κοτόπουλου (από στήθος ή μπούτι)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • η ψίχα από 3 φέτες ψωμί (κατά προτίµηση μπαγιάτικο), μουσκεµένη σε γάλα και καλά στυμμένη
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα sweet chili sauce (θα τη βρούμε στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα ασιατικά προϊόντα)
  • 1 μικρή ντοµάτα, πολτοποιημένη (από την οποία κρατάμε 2 κουτ. σούπας χυμό. τον πολτό τον κάνουμε ένα γρήγορο ντρέσινγκ, μαζί µε χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, για ντοματοσαλάτα)
  • 2 αυγά, κατά προτίµηση βιολογικά
  • χυμός από 1 λεµόνι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • τα φύλλα από 1/2 µατσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα (ή από μυρώνια, στην εποχή τους)
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 10 φύλλα δυόσμου
  • 30 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 5 - 6 σταγόνες χυμός λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Προετοιμασία

  • 1 Κεφτεδάκια: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για περίπου 5 - 6 λεπτά, να μαλακώσει, και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ψωμί, τη sweet chili sauce, το χυμό ντομάτας, τα αυγά, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το μείγμα του τηγανιού και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα για 5 λεπτά. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Πλάθουμε κεφτέδες σε σχήμα καρυδιού, τους περνάμε από το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό. Βάζουμε 2 - 3 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν ζεσταθεί καλά, χωρίς όμως να βγάζει καπνούς, ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε δόσεις, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 4 - 5 λεπτά την κάθε δόση. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι, μπορούμε να ψήσουμε τους κεφτέδες στο φούρνο, χωρίς να τους αλευρώσουμε, στους 200°C, για περίπου 10 λεπτά.
  • 2 Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή το μούλτι και τα χτυπάμε για 1/2 λεπτό. Περνάμε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κεφτεδάκια.

Στραπατσάδα με σπαράγγια








Συστατικά

  • 15 φρέσκα σπαράγγια, λευκά ή πράσινα, καθαρισμένα (κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς τα καθαρίζουμε)
  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φρέσκια ντομάτα, σε ψιλά καρεδάκια (προαιρετικά)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 50 ml φρέσκο γάλα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Προετοιμασία

    • 1 Αν τα σπαράγγια είναι χοντρά, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Μετά τα κόβουμε σε τρία κομμάτια. Τα ζεματίζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζουμε.
    • 2 Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα σπαράγγια για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν λίγο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το γάλα και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε την ντομάτα στο μπολ και αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα σπαράγγια. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά ώστε να ψηθούν σε ανομοιόμορφα κομμάτια τα αυγά, για περίπου 3-4 λεπτά. Προσοχή μη μας στεγνώσει εντελώς η στραπατσάδα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε αμέσως, συνοδεία ψωμιού και ενός κρεμώδους ελληνικού τυριού (όπως τσαλαφούτι, κατίκι ή γαλοτύρι).