Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ


Είναι εξίσου ωραία ζεστή ή κρύα από το ψυγείο. Αν θέλετε μια έξτρα δόση γλύκας, στολίστε κάθε κομμάτι με μια κουταλιά φρεσκοχτυπημένη σαντιγί



ΥΛΙΚΑ (για 8-10 άτοµα)

170 γρ. βούτυρο ή µαργαρίνη, σε θ.δ.

170 γρ. ζάχαρη

3 µεγάλα αβγά

115 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του, χωρίς γλουτένη

1 κ.γ. µπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη

85 γρ. ψίχα αµυγδάλου, ασπρισµένη και τριµµένη

3 κ.σ. κρέµα γάλακτος, χτυπηµένη µε ½ κ.γ. χυµό λεµονιού

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ

200 γρ. ζάχαρη

χυµός από 1 λεµόνι

4 λεµόνια, ακέρωτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουµε ένα στρογγυλό ταψάκι µετρίου µεγέθους.

Για να καραµελώσουµε τα λεµόνια, βάζουµε τον χυµό λεµονιού και τη ζάχαρη σε ένα τηγανάκι. Το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά, µέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει χρυσαφί χρώµα. Δεν ανακατεύουµε το µείγµα, αλλά σε τακτά διαστήµατα κουνάµε το τηγάνι απαλά. Ρίχνουµε τη λιωµένη ζάχαρη στη βάση του ταψιού.

Παίρνουµε το ξύσµα από τα 3 λεµόνια. Με κοφτερό µαχαίρι τα ξεφλουδίζουµε όλα και αφαιρούµε και το λευκό µέρος. Τα κόβουµε σε ροδέλες και τις τοποθετούµε πάνω στη ζεστή καραµέλα.

Βάζουµε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του µίξερ και χτυπάµε µέχρι το µείγµα να αφρατέψει. Χτυπάµε τα αβγά και τα ενσωµατώνουµε στο µείγµα του βουτύρου. Συνεχίζουµε το χτύπηµα για µερικά λεπτά ακόµη. Προσθέτουµε το αλεύρι, το µπέικιν πάουντερ, τα αµύγδαλα, την κρέµα γάλακτος και το ξύσµα λεµονιού. Χτυπάµε για 2 λεπτά ακόµη. Αδειάζουµε το µείγµα στο ταψί και ψήνουµε για 30-40 λεπτά.

Βγάζουµε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουµε να κρυώσει για λίγο. Βάζουµε µια πιατέλα πάνω στο ταψί και κρατώντας το µε µια πετσέτα αναποδογυρίζουµε την πίτα.

TIP
Xρησιμοποιήστε φόρμα με ψηλά τοιχώματα, γιατί το γλυκό φουσκώνει πολύ και η καραμέλα τρέχει.

Σχόλιο διαιτολόγου Χάρη Γεωργακάκη
Ενας τρόπος για να εµπλουτιστεί γευστικά η διατροφή µικρών ή µεγάλων, που λόγω της δυσανεξίας στη γλουτένη την έχουν στερηθεί. Προσοχή, ωστόσο, στην ποσότητα, γιατί έχει πολλές θερµίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου