Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Σολωμός με Κρούστα από Κουκουνάρια και Σάλτσα Μαστίχας Χίου

Για 4 μερίδες

  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κιλό χοντρά φιλέτα σολωμού, κομμένα σε φέτες
  • 1/4 φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 150ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1/3 φλιτζ. πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, τα λευκά και τα τρυφερά πράσινα μέρη μόνο, πολύ ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. κουκουνάρια
  • 100gr φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
  • 20 κόκκους ροζ πιπεριού
Για τη σάλτσα:
  • 50gr ανάλατο βούτυρο
  • 1/2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1 κοφτή κ.γ. Μαστίχα Χίου σε σκόνη
  • 2 κρόκους αυγών, ελαφρά χτυπημένους
  • μαϊντανό για γαρνίρισμα
  •  Η διακριτική ποιότητα της Μαστίχας Χίου που θυμίζει πεύκο, ταιριάζει πολύ ωραία με την «τραγανή» γεύση του λευκού κρασιού στις σάλτσες, ιδίως όταν πρόκειται για λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC (350ºF).
    2. Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες του σολομού και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
    3. Χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το λευκό ξηρό κρασί. Αναμιγνύουμε και τον μαϊντανό, τα κρεμμ υδάκια, τα κουκουνάρια, τη γαλέτα και τους κόκκους πιπεριού. Απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω από κάθε κομμ άτι ψαριού. Τα ψήνουμε στο φούρνο καλυμμ ένα, μέχρι το ψάρι να είναι τρυφερό όταν το τρυπάμε με το πιρούνι. Αφαιρούμε το κάλυμμ α λίγα λεπτά πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο ή τα βάζουμε για λίγο σε μία σαλαμάνδρα ή σε σχάρα για να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα.
    4. Προετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα μέτριο τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει. Συνεχίζουμε να ψήνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το κρασί και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε το μίγμα με σύρμα μέχρι να γίνει κρεμώδης η σάλτσα. Τη βγάζουμε από την φωτιά και χτυπάμε  έντονα τους ήδη χτυπημένους κρόκους αβγών και τη σκόνη Μαστίχας Χίου. Σερβίρουμε το ψάρι, περιχύνοντας λίγη σάλτσα από πάνω και γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμ ένο μαϊντανό.

1 σχόλιο: