Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Πανετόνε, το απόλυτο χριστουγεννιάτικο κέικ

 

Τι χρειαζόμαστε

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζάνι γάλα ζεστό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
  • 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές και μαύρες
  • 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ («κοντίτα», από κατάστημα με ξηρούς καρπούς)
  • Αλάτι


Τι κάνουμε

Βήμα 1ο

Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο, να ενεργοποιηθεί η μαγιά (να δημιουργηθούν φουσκάλες).

Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο και τη βανίλα στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια ωραία κρέμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ξύσμα, τα αυγά και λίγο αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου να ενσωματωθούν τα υλικά στην κρέμα.

Βήμα 2ο

Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος με τη μαγιά και την κρέμα βουτύρου και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια μαλακή ζύμη

Αλευρώνουμε τον πάγκο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια ώσπου η ζύμη να γίνει ελαστική (να την πιέζουμε και να επανέρχεται). Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη σε μορφή μπάλας, σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Βήμα 3ο

Αλευρώνουμε τον πάγκο και ξαναζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά ενσωματώνοντας τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ (κοντίτα) να πάνε παντού. Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, τη βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε καλά. Βάζουμε μέσα τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξαναφουσκώσει.

Βήμα 4ο

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει το πανετόνε μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου