ΚΑΤΑΪΦΙ (βουτύρου)Υλικά : 1 κιλό καταΐφι1/2 κιλό καρύδια ψίχα τριμμένη1/2 κιλό αμύγδαλα ψίχα τριμμένη2-3 φρυγανιές τριμμένες1 φλυτζάνι του τζαγιού ζάχαρη2 μοσχοκάρυδα τριμμένα7 ασπράδια αυγών100 γρ. φουντούκι ψίχα προαιρετικώς (γίνεται και με 1 κιλό αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και καβουρδισμένη ελαφρώς)λίγη κανέλλα σκόνη1/2 κιλό βούτυρο (περίπου)Για το σιρόπι : 2 φλυτζάνια του τζαγιού μέλι6 φλυτζάνια του τζαγιού ζάχαρη5 φλυτζάνια του τζαγιού νερό κανέλλα μασούριχυμός δύο λεμονιώνΕκτέλεση :Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ανακατεύουμε σ'αυτή όλα τα υλικά.Κατόπιν ξαίνουμε το καταϊφι, τυλίγουμε με λίγη γέμιση και τοποθετούμε κοντά - κοντά σε βουτυρομένο ταψί.Μετά ραντίζουμε με λίγο νερό, ζεματίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο από 1/2 ώρα έως 3/4 προσέχοντας μόνονα ροδίσουν (χρησιμοποιούμε κατά περίπτωσιν λαδόκολλα).Όταν κρυώσουν λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι που ήδη έχουμε βράσει (καυτό) και σκεπάζουμε ώς ότου κρυώσουν.Μπορεί να γίνει και στρωτό στο ταψί με μισό καταϊφι από κάτω και μισό από πάνω και στη μέση η γέμιση. Ώσαύτως μπορούμε να στρώσουμε από κάτω2-3 φύλλα κρούστας και από πάνω ώσαύτος 2-3 φύλλα. Βρέχουμε με λίγο νερό, ραντίζοντας και χαράζουμε βαθειά με κοφτερό μαχαίρι, αφού τα έχουμε ζεματίσει , σε τρίγωνα.
*** Από το βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου , ηγούμενου της Ι. Μονής Τατάρνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου