Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Σάμαλι Πολίτικο

Σάμαλι Πολίτικο

 
 Υλικά 1 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κούπας γιαούρτι
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1/4 κουταλάκι βανίλια
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
25 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση (για το στόλισμα του γλυκού)
4 κουταλιές λιωμένο ζεστό βούτυρο
Για τι σιρόπι
2 1/2 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
2 1/2 κούπας νερό
1/3 κούπας γλυκόζη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
λίγη βανίλια ή μαστίχα Χίου κοπανισμένη

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με όλα τα στέρεα υλικά εκτός από τη μαγειρική σόδα. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μείγμα του σιμιγδαλιού. Το ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι και το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι (παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 28×38 εκ. ή στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ.) και το στρώνουμε ομοιόμορφα.Αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες ώσπου να φουσκώσει το σιμιγδάλι και μετά το χωρίζουμε σε κομμάτια και βάζουμε τα αμύγδαλα στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνουμε το σάμαλι στους 170-180°C για 35′-40′ ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε 5′. Βγάζοντας το σάμαλι από το φούρνο με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του με το ζεστό βούτυρο και περιχύνουμε το καυτό σιρόπι σιγά σιγά να πάει παντού. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πρίν το σερβίρουμε.
tips συνταγής:
1) Όταν στρώνετε το μείγμα στο ταψάκι για να μην κολλάει η σπάτουλα που χρησιμοποιέιται να την βουτάτε μέσα σε νερό.
2) Το βούτυρο να μην το παραλείψετε απο τη συνταγή γιατι κάνει το σάμαλι να γυαλιζει και να φαίνεται πιο λαχταριστό.
3) Φυλάξτε το σάμαλι σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για να μην στεγνώσει.
4) Κούπα είναι η ειδική μεζούρα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου