Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σαραγλί σουρωτό της μαμάς


Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
200 γρ. καρύδια
300 γρ. φυστίκια Αιγίνης (άψητα και ανάλατα)
115 γρ. βούτυρο
115 γρ. μαργαρίνη ή σησαμέλαιο
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
για το σιρόπι
650 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
2 κουταλιές χυμό λεμόμι

Εκτέλεση Συνταγής

Αλέθουμε τα καρύδια με τα φυστίκια Αιγίνης και τα ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τον σησαμέλαιο, στη συνέχεια απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας κάθε φορά πάνω στον μπάγκο εργασίας και το βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε λίγο από το μείγμα των καρυδιών και με τη βοήθεια μιας λεπτής βέργας, που έχουμε τοποθετήσει στην άκρη και κατά μήκος της μακριάς πλευράς, τυλίγουμε απαλά το φύλλο σε ρολό. Τραβάμε και βγάζουμε τη βέργα σουρώνοντας, ώστε το ρολό να μείνει σουρωμένο και μισό σε μήκος. Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψάκι, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια 5 εκ. περίπου και τα βουτυρώνουμε. Ψήνουμε το σαραγλί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200°C για 30 λεπτά περίπου, εως ότου κοκκινίσει καλά. Ταυτόχρονα με το γλυκό βράζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε για 6 λέπτα από την ώρα που αρχίσει να βράζει. Μόλις βγάλουμε το σαραγλί από το φούρνο το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι,το αφήνουμε να το απορροφήσει και να κρυώσει.
tips συνταγής
1) Γίνονται 35 κομμάτια περίπου
2) Μπορείτε να κάνετε το σαραγλί με γέμιση από αμύγδαλα ή μόνο φυστίκη Αιγίνης. Γίνεται εξίσου νόστιμο.
3) Χρησιμοποιήστε αντί για μαργαρίνη βούτυρο φρέσκο για πιο πλούσια γεύση. Φυσικά με το βούτυρο δεν θα είναι νηστίσιμο το σαραγλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου