Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Κεφτεδάκια με σάλτσα Tagine

Κεφτεδάκια με σάλτσα Tagine



Υλικά (υλικά για 4 μερίδες)
  1. Σάλτσα tagine:
  2. 1 κ.σ. λάδι
  3. 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  4. 150 γρ κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
  5. Μισή κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  6. Μισή κ.σ. γκαράμ μασάλα
  7. Μισή κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  8. Μισή κ.σ. κορίανδρο σε σκόνη
  9. 1 x 400 γρ κονσέρβα ντοματάκια σε κομματάκια
  10. 250 ml ζωμό κοτόπουλου
  11. 1 κ.σ. πάστα λιαστής ντομάτας
  12. 1 κ.σ. μέλι
  13. Κεφτεδάκια:
  14. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  15. 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  16. 125 γρ κιμάς κοτόπουλο
  17. 125 γρ κιμάς μοσχάρι
  18. 30 γρ θρυμματισμένο ψωμί
  19. Μισό κύβο ζωμό κοτόπουλου, καλά διαλυμένο
  20. Μισή κ.σ. κομμένο κορίανδρο
  21. 1 κρόκο αυγού
  22. 200 γρ μακαρόνια ή ρύζι
  23. Έξτρα κορίανδρο για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
  1. Λατρεύω τον συνδυασμό γεύσεων σε αυτό το tagine, το οποίο είναι ένα πολύ εύκολο στην παρασκευή πιάτο.
  2. Τα κεφτεδάκια είναι από κοτόπουλο και μοσχάρι, το οποίο τους δίνει μια υπέροχη ελαφριά υφή και δεν τα τηγανίζω, αλλά τα βουτώ στη σάλτσα για να μαγειρευτούν.
  3. Αυτή είναι μια από τις συνταγές που θα βρείτε στη νέα μου εφαρμογή 'Βασικός οδηγός για τάισμα μωρών και μικρών παιδιών' που θα κυκλοφορήσει σε δύο εβδομάδες.
  4. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό πιάτο για όλη την οικογένεια και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να δοκιμάσει πολλές διαφορετικές γεύσεις, όσο είναι ακόμη μικρό.
  5. Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (καλό θα ήταν να σοτάρετε εδώ δύο κρεμμύδια και μετά να χρησιμοποιήσετε το ένα για τη σάλτσα και το άλλο για τα κεφτεδάκια).
  6. Προσθέστε το κρεμμύδι και την κολοκύθα. Σοτάρετε για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το τζίντζερ.
  7. Προσθέστε τα μπαχαρικά και τηγανίστε για ένα λεπτό.
  8. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά.
  9. Προσθέστε τα καρυκεύματα και αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και η κολοκύθα.
  10. Ανακατέψτε χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  11. Βάλτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα.
  12. Για να φτιάξετε τα κεφτεδάκια, ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  13. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια ανακατέψτε τα κρεμμύδια με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και προσθέστε τα καρυκεύματα.
  14. Σχηματίστε 20 μπαλάκια.
  15. Φέρτε τη σάλτσα σε σημείο βρασμού και έπειτα ρίξτε τα κεφτεδάκια σε μονή στρώση.
  16. Καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 15 λεπτά ή έως ότου έχουν μαγειρευτεί πλήρως.
  17. Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε τα μακαρόνια ή το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώστε τα.
  18. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια με μακαρόνια ή ρύζι και πασπαλίστε με λίγο έξτρα κορίανδρο.

Λαχταριστά και εύκολα τορτελίνια με σάλτσα ντομάτας!

Λαχταριστά και εύκολα τορτελίνια με σάλτσα ντομάτας!

Λαχταριστά  και εύκολα τορτελίνια με σάλτσα ντομάτας!

Υλικά (υλικά για 4 μερίδες)
  1. 500 γρ. τορτελίνια με κρέας η τυρί 
  2. 700 γρ. ντομάτα φρέσκια τριμμένη 
  3. 2 σκελίδες σκόρδο
  4. 10 φύλλα δυόσμου κομμένα 
  5. 60 ml ελαιόλαδο
  6. Λίγη ρίγανη
  7. Λίγο θυμάρι
  8. 15 γρ. ζάχαρη
  9. Αλάτι – Πιπέρι
  10. 100 γρ. παρμεζάνα φλέικς
  11. Φύλλα βασιλικού (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε τα τορτελίνια, ακριβώς στο χρόνο που αναγράφουν στη συσκευασία τους, και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 2 λεπτά.  Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
  3. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει. 
  4. Ρίχνουμε τα τορτελίνια μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια τα αφήνουμε να τραβήξουν από τη σάλτσα της ντομάτας.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
  6. Ρίχνουμε τα φλέικς της παρμεζάνας όταν είναι ακόμη ζεστό το φαγητό μας για να κρατήσει το άρωμα του τυριού. 
  7. Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού. 

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ


ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ

1-1 1/2 κιλό φρέσκα ψάρια (δράκαινα, καπόνια, σκορπίνα κλπ)
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 φύλλα δάφνη
4 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
3 ντομάτες
λεμόνια (φέτες και χυμό)
αλάτι
ρίγανη
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 ξερό κρεμμυδι σε ροδελες (προαιρετικά)
1 κούπα κάπαρη (προαιρετικά)
Σκόρδο
Ντομάτες
Στρώνουμε τις πατάτες στη γάστρα.
Βάζουμε απο πάνω τα ψάρια.
Έπειτα πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, από πάνω το κρεμμύδι, αλατίζουμε ελαφρά και αν θέλουμε βάζουμε την κάπαρη.
Συνεχίζουμε βάζοντας τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο.
'Επειτα στρώνουμε τις ροδέλες ντομάτας επάνω από τα προηγούμενα και επάνω από αυτές μια στρώση με ροδέλες πατάτας.
Στη συνέχεια βάζουμε επάνω από την στρώση αυτη ροδέλες λεμονιού .
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, περιχύνουμε με μπολικο χυμό λεμονιού, βάζουμε το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στις αντιστασεις στους 180 βαθμούς Κελσιου για 1 με 1 ώρα και 20 λεπτά.

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

ΠΑΓΩΤΑ



ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΣΕΣ



ΚΕΙΚ ΜΕ ΛΕΜΟΝΑΔΑ

Κέικ με λεμονάδα

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε για 3΄-4΄, να ενωθούν. Προσθέτουμε τη λεμονάδα, το ξύσμα, το χυμό και το αλάτι και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε λίγο λίγο το λιωμένο αλλά κρύο πλέον βούτυρο και περιμένουμε να το πιει το μείγμα. Λίγο λίγο ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας πάντα το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε καλά μία φόρμα του κέικ με τρύπα. Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 20΄.
Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή, έχει ψηθεί. Αφήνουμε να σταθεί για 10΄ στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά.
Για το χρωματιστό γλάσο
Κοσκινίζουμε την άχνη σε μπολ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (κίτρινο ή πράσινο λάιμ) κι ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το κέικ κι αφήνουμε να σταθεί για λίγο, να στεγνώσει το γλάσο.


Υλικά


  • 2½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλιτζ. λεμονάδα με ανθρακικό (αναψυκτικό) σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 225 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • Για το χρωματιστό γλάσο
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής, κίτρινο ή πράσινο

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΕΡΕΝΤΑ !!

Υλικά


  • 450 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
  • 500γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 60 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 150 γρ. φουντούκια
  • 1 φύλλο ζύμη τάρτας ψημένη
  •  
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200C. Απλώνουμε τα φουντούκια στο ταψάκι και τα ψήνουμε για 10'-12' λεπτά να ροδίσουν. Τα βάζουμε σε καθαρή πετσέτα να ξεφλουδίσουν. Κρατάμε 10-12 φουντούκια για γαρνιτούρα. Αφού κρυώσουν τα αλέθουμε σε σκόνη. Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε την κρέμα και μισά αλεσμένα φουντούκια. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι στις άκρες να εμφανιστούν φουσκάλες αλλά η κρέμα να έχει πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά , αφήνουμε να σταθεί η κρέμα μια ώρα και να αρωματιστεί από τα φουντούκια. Σουρώνουμε την κρέμα σε λεπτή σήτα. Βάζουμε την σοκολάτα γάλακτος και την κουβερτούρα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά. Προσοχή το μπολ του μπεν μαρί να μην ακουμπάει στο βραστό νερό. Ανακατεύουμε τακτικά να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα και χτυπάμε με σύρμα. Ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθούν. Προσθέτουμε αλάτι και βανίλια και τα υπόλοιπα φουντούκια αλεσμένα. Αδειάζουμε τη σπιτική μερέντα στην ψημένη τάρτα και με προσοχή να μη χυθεί έξω, βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες να σφίξει.
    Για να σερβίρουμε, αφήνουμε όπως όλα τα γλυκά με σοκολάτα να σταθεί για 20-30', να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.  Γαρνίρουμε με τα ολόκληρα φουντούκια.

     

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013


Panacotta με σως κεράσι

panacotta kerasi

Υλικά

600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. γάλα
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 φύλλα ζελατίνης
Για τη σως κεράσι
500 γρ. κεράσια
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση Συνταγής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τη ζάχαρη. Την τοποθετούμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα την αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης (αφού τα έχουμε μαλακώσει από πρίν σε κρύο νερό για 1 λεπτο) και ανακατεύουμε γρήγορα για να κρυώσει και να δέσει η κρέμα. Στη συνέχεια βάζουμε την κρέμα σε φόρμα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες μέχρι να σφίξει. Τέλος για τη σως κεράσι, καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τα κεράσια, τα σουρώνουμε και τα βράζουμε με τη ζάχαρη για 2 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε πάνω από την πανακότα μας.
tip συνταγής
Αντί για σως κεράσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη σως ή και μαρμελάδα από φρούτα της αρεσκείας σας.

Σάμαλι Πολίτικο

samali

Υλικά

1 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κούπας γιαούρτι
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1/4 κουταλάκι βανίλια
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
25 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση (για το στόλισμα του γλυκού)
4 κουταλιές λιωμένο ζεστό βούτυρο
Για τι σιρόπι
2 1/2 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
2 1/2 κούπας νερό
1/3 κούπας γλυκόζη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
λίγη βανίλια ή μαστίχα Χίου κοπανισμένη

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με όλα τα στέρεα υλικά εκτός από τη μαγειρική σόδα. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μείγμα του σιμιγδαλιού. Το ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι και το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι (παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 28×38 εκ. ή στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ.) και το στρώνουμε ομοιόμορφα.Αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες ώσπου να φουσκώσει το σιμιγδάλι και μετά το χωρίζουμε σε κομμάτια και βάζουμε τα αμύγδαλα στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνουμε το σάμαλι στους 170-180°C για 35′-40′ ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε 5′. Βγάζοντας το σάμαλι από το φούρνο με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του με το ζεστό βούτυρο και περιχύνουμε το καυτό σιρόπι σιγά σιγά να πάει παντού. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πρίν το σερβίρουμε.
tips συνταγής:
1) Όταν στρώνετε το μείγμα στο ταψάκι για να μην κολλάει η σπάτουλα που χρησιμοποιέιται να την βουτάτε μέσα σε νερό.
2) Το βούτυρο να μην το παραλείψετε απο τη συνταγή γιατι κάνει το σάμαλι να γυαλιζει και να φαίνεται πιο λαχταριστό.
3) Φυλάξτε το σάμαλι σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για να μην στεγνώσει.
4) Κούπα είναι η ειδική μεζούρα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής.
Φραουλένια τάρτα με κρέμα

Υλικά για την ζύμη
300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ.ζάχαρη
200 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους
1 αυγό
2-3 κουταλιές της σούπας νερό
1 πρέζα αλάτι
Κρέμα
120 γρ.ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
1 βανίλια
150 γρ.(1/2 κούπα) ξινή κρέμα (sour cream)
( χρησιμοποίησα creme fraiche)
Σάλτσα φράουλας
500 γρ. φράουλες
2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
60 γρ. ζάχαρη
120 γρ. νερό

Ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι. Βάζουμε το μείγμα στο μίξερ μαζί με το βούτυρο και το αυγό χτυπημένο. Ζυμώνουμε ελάχιστα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με άμμο.
Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη.
Αδειάζουμε σε μια καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα 25 εκ. και πατάμε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Καλύπτουμε την τάρτα με διαφανή μεμβράνη και την γεμίζουμε με αρκετό ρύζι ή φασόλια για να μπορέσει να κρατήσει το σχήμα της.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Φτιάχνουμε την γέμιση. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς κι αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό μείγμα στο αυγό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού στην κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο στην φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί.
Κατεβάζουμε την κρέμα από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η κρέμα κρυώσει προσθέτουμε την ξινή κρέμα και κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή μπλέντερ, ώστε να γίνει λεία.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην κρύα πλέον τάρτα και την βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την σάλτσα φράουλας. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες, παίρνουμε το 1/3 από αυτές και τις κάνουμε πολτό με ένα ράβδο μπλέντερ. Ρίχνουμε το νερό μέσα στον πολτό και τον βάζουμε να βράσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουρ, το αφήνουμε να πήξει και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.
Κόβουμε στην μέση τις υπόλοιπες φράουλες και τις ανακατεύουμε μέσα στην κρύα σάλτσα.
Τακτοποιούμε τα κομμάτια της φράουλας πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, περιχύνουμε γύρω γύρω με ένα μέρος της σάλτσας και κρατάμε λίγο, αν θέλουμε, για το σερβίρισμα.

Καλή Επιτυχία... ♥
 
ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ  ΠΟΤΟ
Milkshake φράουλα
10 φράουλες
245 γραμμάρια γιαούρτι
60ml γάλα
2-3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
Παγάκια

Χτυπάμε τις φράουλες στο μίξερ μαζί με το γάλα μέχρι να αποκτήσουμε μία ροζ πάστα. Στη συνέχεια ρίχνουμε μερικά παγάκια, το γιαούρτι, τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να πάρει μία παχύρευστη. Ανοίγουμε ένα πακέτο «Βουτηχτά» Αλλατίνη και αρχίζουμε να τα βουτάμε στο milkshake μας.