Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

ΚΟΥΛΟΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΜΜΩΝΙΑΣ  

Υλικά1 κιλό ζάχαρη
660 γρ. μαγειρικό λίπος
330 γρ. φρέσκο βούτυρο
15 γρ. σόδα
1 βανίλια
30 γρ. αμμωνία
10 αυγά
330 γρ. γάλα
2 πορτοκάλια χυμό και ξίσμα
Αλεύρι μαλακό

ΕκτέλεσηΕνώνω όλα τα υλικά μαζί και φτιάχνω μια ζύμη αρκετά μαλακή. Πλάθω σε ότι σχέδια θέλω και αλείφω με ένα αυγό την επιφάνειά τους, χτυπημένο με λίγο νερό. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά. Όχι περισσότερο γιατί μετά στεγνώνουν και γίνονται σκληρά ..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ  ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
 
Φέτος αποφάσισα να κάνω μία διαφορετική συνταγή για τσουρέκια που μου την έδωσε πριν πολλά χρόνια ένας φίλος μας ζαχαροπλάστης από τη Θεσσαλονίκη και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

Υλικά
3 κιλά αλεύρι
200 γρ. μαγιά
1 κιλό ζάχαρη
400 γρ. βούτυρο Lurpak
10 αυγά
500 γρ. γάλα
Μία βανίλλια
1 μαχλέπι
1 κακουλέ


Εκτέλεση
Ρίχνω τη ζάχαρη και τα αυγά σε ένα μπωλ και τα χτυπώ ελαφρά με ένα πηρούνι, μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτω όλα τα υλικά, αφού διαλύσω τη μαγιά στο γάλα το οποίο πρέπει να είναι ελαφρώς χλιαρό, μαζί και το αλεύρι. Λιώνω τέλος το βούτυρο και χωρίς να το κάψω, το προσθέτω σιγά - σιγά στο μείγμα, ζυμώνοντας καλά με το χέρι. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει, προθερμαίνω το φούρνο στους 160 βαθμούς και πλάθω πλεξούδες σε ότι μέγεθος θέλω. Γίνονται περίπου 7 πλεξούδες κανονικού μεγέθους. Κατόπιν αλοίφω τις πλεξούδες με αυγό, πασπαλίζω με αμύγδαλα ή σουσάμι, αν θέλω τοποθετώ και σε διάφορα μέρη σοκολάτα σε κομμάτια, και ψήνω για μισή περίπου ώρα.

Ένα νηστίσιμο τσουρέκι είναι ό,τι πρέπει για προθέρμανση.

• 1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις.
• 2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
• 200γρ. ελαιόλαδο
• 2 φακελάκια ξηρή μαγιά Αλλατίνη
• 200γρ. ζάχαρη
• 250γρ. νερό χλιαρό
• 1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
• 1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

Σε ένα μεταλλικό μπολ ανακατεύω τα 200γρ. από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό.
Αφήνω το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20'.
Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια γούβα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς.
Ζυμώνω καλά μέχρι να δέσει η ζύμη.
Την αφήνω σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).
Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνω λίγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθω σε σχήματα.
Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξανά (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).
Ψήνω στους 150-160 βαθμούς για 45΄.

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ  ΧΙΩΤΙΚΑ..  ΥΛΙΚΑ

 ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κιλό ντομάτες
2 φέτες ψωμί
3 σκελίδες σκόρδο % κούπα βαλα
½ κούπα λάδι
½ κούπα κρασί
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι.
 
Μερίδες 6
                  ΟΔΗΓΙΕΣ
 Σε μεγάλο μπωλ ανακατεύετε τον κιμά με την ψίχα του ψωμιού μουσκεμένη στο γάλα, το σκόρδο λιωμένο, το κύμι­νο, το αυγό και αλατοπίπερο. Πλάθετε τον κιμά σε μακρόστενα χοντρά μπαστουνάκια. Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι και σωτάρετε τα σουτζουκάκια.
Σε κατσαρόλα ρίχνετε τις ντομάτες λιωμένες με αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση, ρίχνετε τα σουτζουκάκια και το κρασί.
Σιγοβράζετε το φαγητό για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρετε τα σουτζουκάκια με πατά­τες πουρέ ή πιλάφι.

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ






Υλικά :

    500γρ. Κιμά ( μοσχαρίσιο )
    2 Κριθαροκούλουρα ( αλεσμένα )
    2 Κρεμμύδια ( ψιλοκομμένα )
    1 Αυγό
    2 σκελίδες Σκόρδο ( σε πολτό )
    2 κ.σ. Ελαιόλαδο
    3 κ.σ. Μαϊντανό
    1 κ.σ. Δυόσμο
    1κ.γ. Ρίγανη ( φρέσκια )
    Αλάτι-Πιπέρι-Κύμινο-Πάπρικα καπνιστή
    Αλεύρι και Σουσάμι ( για το πανάρισμα )

Εκτέλεση :

Σε ένα μεγάλο σκεύος, βάζω όλα τα υλικά και ζυμώνω καλά για να ενωθούν. Αφήνω να “ξεκουραστούν” για λίγη ώρα και μετά πλάθω σε μικρά κεφτεδάκια. Πριν τα τηγανίσω σε καυτό λάδι, πανάρω μερικά με σουσάμι και τα υπόλοιπα με αλεύρι. Τα συνοδεύω με έτοιμες πίτες που έχω ζεστάνει στον φούρνο, με δροσερή μαϊντανοσαλάτα* και με γιαούρτι “σκορδομυριστό”

Για την μαϊντανοσαλάτα, ψιλοκόβω ένα ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι δύοσμο και 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης. Προσθέτω  2 τομάτες, 1/2 αγγούρι, 1 κόκκινη πιπεριά (όλα σε κύβους), 1/2 φλυτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο, αλάτι-πιπέρι. Ραντίζω με ελαιόλαδο και λεμόνι και τα ανακατεύω καλά.


Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Πακετάκια με κρέας και «Κατσικάκι Μαστέλο»

Συνταγή του Μ. Κοντού, εστιατόριο «Ρούσσικο»

Υλικά για τέσσερα άτομα
• 500 γρ. ψαχνό από κατσικίσιο μπούτι ή 250 γρ. χοιρινό και 250 γρ. μοσχάρι
• 250 γρ. «Κατσικάκι Μαστέλο»
• 2 καρότα κομμένα σε φέτες
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και σέλινο
• χυμός από μισό λεμόνι
• ½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένη ντομάτα
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• κόκκινη πάπρικα

Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ τοποθετήστε το κρέας κομμένο σε κομμάτια μπουκιάς καθώς και τα λαχανικά. Περιχύστε με όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε και αφήστε στο ψυγείο για 30΄. Κόψτε 12 μεγάλα τετράγωνα κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί κουζίνας ή λαδόκολλα. Φτιάξτε τέσσερα πακετάκια βάζοντας 3 κομμάτια χαρτί το ένα πάνω στο άλλο και τοποθετήστε πάνω τους το κρέας, τα λαχανικά και 4-5 κομματάκια «Κατσικάκι Μαστέλο». Δέστε με φυσικό σπάγκο κάθε δεματάκι και τοποθετήστε σε ταψί. Βάλτε 2 δάχτυλα νερό στο ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για δύο ώρες. Αν χρειαστεί, προσθέστε νερό στη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρετέ τα με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες

Τάρτα με μαλακό τυρί Μαστέλο® και μαστίχα

Υλικά:
Για τη τάρτα
• 500 gr αλεύρι μαλακό • 250 gr βούτυρο φρέσκο • 2 gr κοπανισμένη μαστίχα • 1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
• 1 μαλακό τυρί  Μαστέλο® • 150 gr ανθότυρο Μαστέλο® • 2 αβγά • Πιπέρι και αλάτι • δυόσμος

Τρόπος Παρασκευής:
Ζυμώνουμε την ζύμη για την τάρτα και ανοίγουμε δυο φύλλα, απλώνουμε το ένα φύλλο σε βουτυρωμένη φόρμα. Τρίβουμε τα τυριά και τα δουλεύουμε με τα αυγά, το αλάτι το πιπέρι και τον δυόσμο .
Μισοψήνουμε την βάση της τάρτα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς . Τοποθετούμε τη γέμιση στην τάρτα στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο και φτιάχνουμε στην επιφάνεια διακοσμητικά σχέδια, αλείφουμε με γάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η τάρτα. Σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα

Πιπεριές πολύχρωμες με μαλακό τυρί Μαστέλο®

Υλικά (για 6 άτομα):
12 πιπεριές μέτριες κόκκινες, κίτρινες και πράσινες (επιλέγουμε τις πιο μικρές )
2 φλιτζ. τσαγιού ξυσμενο μαλακό τυρί  Μαστέλο®
1 κουτ. σούπας διάφορα πιπέρια σπασμένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση και 5 κουτ. σούπας επιπλέον για το ψήσιμο
αλάτι, λίγη τριμμένη φρυγανιά
την ψίχα από 2 - 3 φέτες ψωμί


Διαδικασία:
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις πιπεριές. Κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους από την κάθε πιπεριά, προσέχοντας να είναι ομοιόμορφες , για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε. Τις ξεπλένουμε και στο εσωτερικό τους και τις αφήνουμε να στραγγίζουν.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ξυσμένο μαλακό τυρί  Μαστέλο®
τα πιπέρια, τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, και το αλάτι. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα αυτό αφού έχουμε τοποθετήσει στο πάτο κάθε πιπεριάς ένα κομμάτι ψίχας ψωμιού, για να τραβήξει τυχόν υγρά . Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Αραδιάζουμε τις πιπεριές σε ένα λαδωμένο ταψί, σε μονή στρώση, και τις περιχύνουμε με τις 5 κουταλιές ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και με μερικούς κόκκους πιπέρι και τις ψήνουμε για 10 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Γυρίζουμε το διακόπτη στη λειτουργία του γκριλ, και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι οι πιπεριές να ροδίσουν. Τρώγονται ζεστές.

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Ρυζόγαλο φούρνου με μαστίχα Χίου
Υλικά
2 ½ λίτρα πλήρες γάλα
1 φλιτζάνι ρύζι γλασσέ
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2 κρόκοι αυγών
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κοπανισμένη / τριμμένη σε σκόνη μαστίχα
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα εκτός από 2 φλιτζάνια. Προσθέτουμε το ρύζι με τη ζάχαρη  και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι αυτό να μαλακώσει. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στα 2 φλιτζάνια κρύο γάλα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη μαστίχα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σβήνουμε την φωτιά. Παίρνουμε λίγο από το μείγμα και το ανακατεύουμε καλά με του κρόκους των αυγών. Τους προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς.
Αδειάζουμε το ρυζόγαλο σε πυρίμαχα σκεύη και εν συνεχεία τα τοποθετούμε σ' ένα βαθύ ταψί στο οποίο έχουμε βάλει νερό (Μπεν μαρί). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 έως15 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα του ρυζόγαλου. Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα σερβίρουμε.
  
 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Κρέμα καραμελέ με μαστίχα Χίου
Υλικά
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
9 αυγά
300γρ. ζάχαρη
15 γρ. μαστίχα
 
Για την καραμέλα
250γρ. ζάχαρη
50γρ. γλυκόζη
100γρ. νερό 
 
ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Υλικά παραγωγής
• 1 φλ. σπορέλαιο
• 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
• 1 φλ. ζάχαρη
• 1 φλ. καρότο ξυσμένο
• 1 φλ. μήλο χοντροκομμένο
• 1 φλ. καρύδια χοντροαλεσμένα
• 1/3 φλ. κονιάκ
• 1 κουταλάκι γλ. κανέλα
• ελάχιστη σόδα
• 3 φλ. φαρίνα Αλλατίνη

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ δουλεύουμε λίγο το σπορέλαιο, το χυμό και τη ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε κονιάκ, σόδα, μήλο, καρότο, κανέλα και τα καρύδια. Τελευταία τη φαρίνα Αλλατίνη απλά για να αναμειχθεί.
3. Το μοιράζουμε σε 2 βουτυρωμένες/ αλευρωμένες φόρμες ψωμιού και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά.
4. Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη.

~~ ΛΙΚΕΡ ΜΑΝΡΑΡΙΝΙ ~~~~








Πολύ ιδιαίτερο λικέρ - ένας μοναδικός τρόπος για να γεύεστε το άρωμα του μανταρινιού όλη τη χρονιά.
 Εκτέλεση
Διαλέγουμε μανταρίνια ώριμα και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα τρυπάμε πολλές φορές με πιρούνι γύρω -  γύρω. Καρφώνουμε από 1 μοσχοκάρφι σε κάθε μανταρίνι, τα τοποθετούμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Τα σκεπάζουμε με κονιάκ. Κλείνουμε το βάζο και τ’ αφήνουμε να μείνουν το λιγότερο για 3 εβδομάδες. Μετά από 3 εβδομάδες κάνουμε σιρόπι την ζάχαρη με το νερό, βράζοντάς τα για 2’-3’. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σουρώνουμε το αλκοόλ από τα μανταρίνια και το ενώνουμε με το κρύο πλέον σιρόπι. Σουρώνουμε το λικέρ σε ψιλή σίτα και το βάζουμε σε μπουκάλι που να κλείνει καλά (γυάλινο). Το αφήνουμε για 2 εβδομάδες. Έπειτα το παγώνουμε και σερβίρουμε .

 


Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ






ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ

        Εκτέλεση

    1. Αφού καθαρίσουμε τα ρόδια, τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το τσίπουρο και τη ζάχαρη, καθώς και το ξύλο κανέλας.

    2. Αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για 20-25 ημέρες ανακινώντας τακτικά το γυάλινο δοχείο για να λιώσει η ζάχαρη.

    3. Το σουρώνουμε σε διπλό τουλπάνι και το μοιράζουμε σε μπουκάλια του λικέρ.

    4. Αν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε περισσότερο προσθέτουμε στο λικέρ 2 κ.σ. γρεναδίνη (υπάρχει στα σούπερ-μάρκετ και στις κάβες ποτών) για ν' αποκτήσει βαθύ ρόδινο χρώμα.

    More Sharing ServicesShare
    Υλικά

    6 ρόδια καθαρισμένα
    1/2 λίτρο κονιάκ
    1 λίτρο τσίπουρο ή βότκα
    600 γραμμ. ζάχαρη
    1 ξύλο κανέλας

ΛΕΜΟΝΤΣΕΛΟ







Τι χρειαζόμαστε:

15 λεμόνια με χονδρή φλούδα
2 μπουκάλια vodka (των 750ml)100% proof
4 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό

Στα γρήγορα
Κατηγορία
Αλκοολούχα
Διατροφή
Χορτοφαγική
Vegan
Δυσκολία
Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει
Φρούτα
Νηστίσιμα
Νηστίσιμα με λάδι/αλκοόλ
Φτιάχνει
3 φιάλες των 750ml
Πώς το κάνουμε:

Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα βουρτσίζουμε με ένα βουρτσάκι για να φύγει κάθε υπόλοιπο του κεριού που συνήθως τα αλείφουν. (Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ακέρωτα λεμόνια εάν βρούμε).
Σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά τα λεμόνια με ένα μαλακό πανί.
Με τον αποφλοιωτή ή με ένα λεπτό μαχαιράκι αποφλοιώνουμε τα λεμόνια, προσέχοντας να μην υπάρχει κανένα ίχνος από το άσπρο μέρος της φλούδας (το άσπρο μέρος πικρίζει).
Βάζουμε σε βάζο τη μία φιάλη vodka προσθέτουμε το φλοιό των λεμονιών, κλείνουμε το βάζο ερμητικά και το αποθηκεύουμε σε ένα ντουλάπι για 40 ημέρες. (Πρέπει να είναι σε σκοτεινό μέρος)
Οταν περάσει αυτό το διάστημα,διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, τα βράζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.
Το προσθέτουμε στο βάζο με το λιμοντσέλο μαζί με το άλλο μπουκάλι vodka, κλείνουμε πάλι ερμητικά και αποθηκεύουμε για ακόμη 40 ημέρες.
Κατόπιν φιλτράρουμε πολύ καλά χρησιμοποιώντας χάρτινα φίλτρα του καφέ, και το βάζουμε σε φιάλες.
Πέρνουμε ένα διαυγές ποτό που πίνεται καλύτερα παγωμένο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι σημαντικό να μη μείνει καθόλου "άσπρο" επάνω στη φλοίδα. Αντί για vodka μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε τσίπουρο ή καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας. Εάν χρησιμοποιήσουμε πορτοκάλια αντί λεμόνια, έχουμε ένα καταπληκτικό ποτό orangello.

Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ (ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ)


ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ


ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΚΡΕΜΑ


ΓΙΑΟΥΤΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ