Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Ντολμαδάκια γιαλαντζί





Υλικά
 50 με 70 κληματόφυλλα
 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα κρεμμύδια
 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι


2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μα'ίντανό
 1 κουταλάκι ζάχαρη
 αλάτι και μαύρο πιπέρι
 τον χυμό από 2 ή 3 λεμόνια

Εκτέλεση 
Αν δεν βρούμε φρέσκα κληματόφυλλα, χρησιμοποιούμε αμπελόφυλλα κονσέρβας
(σε άλμη) ή κατεψυγμένα. Αν είναι φρέσκα τα πλένουμε και τα ζεματίζουμε
σε νερό. Τα βράζουμε μερικά δευτερόλεπτα, τα στραγγίζουμε
και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να κρυώσουν και να διατηρήσουν το
πράσινο χρώμα τους.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο
ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Τα σωτάρουμε ελαφρά ώσπου να
μαραθούν, χωρίς να καούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον χυμό των λεμονιών κα.ι το υπόλοιπο
ελαιόλαδο.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο και βάζουμε ένα κουταλάκι επάνω
σε κάθε αμπελόφυλλο. Τα τυλίγουμε με τρόπο ώστε να κλειστεί καλά το
μίγμα μέσα, χωρίς όμως να τα σφίξουμε, γιατί στο μαγείρεμα θα φουσκώσει
το ρύζι.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια με τη σειρά σε στρώσεις στην κατσαρόλα,
ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό των λεμονιών και τα σκεπάζουμε
από πάνω με βαθύ πιάτο, για να μείνουν σταθερά στο βράσιμο. Ρίχνουμε
2 με 4 φλιτζάνια ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να
σιγοβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να μείνουν με to λάδι τους, για
1 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε αν το ρύζι ή το φύλλο κρατάνε και τα βράζουμε
για 15 λεπτά ακόμη, εάν είναι απαραίτ-ητο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα, τοποθετώντας
τα κατά σειρά, ή ατομικά σε πιάτο. Τα γαρνίρουμε με τ-έταρτα και
ψιλές φετούλες λεμονιού και ψιλοκομμένο άνηθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου