Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αχλαδόπιτα

Αχλαδόπιτα
ΑΧΛΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κ. Αχλάδια
250 γρ. Βούτυρο
250 γρ. Ζάχαρη
1 φλιτζ. Αλεύρι
5 Αυγά
1 κουτ. γλ. Baking powder
1 κοφτό κουτ. Κανέλλα
Λίγο Aλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Απλώνουμε με μια σπάτουλα τη μαργαρίνη στο ταψί φροντίζοντας να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.
Στη σύνέχεια, καθαρίζουμε τα αχλάδια τα οποία πρέπει να είναι γινομένα για να βγάλουν σιρόπι και βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια.Ρίχνουμε τη μίση ζάχαρη γύρω γύρω στο ταψί. Με τη θερμοκρασία του φούρνου στη συνέχεια, θα λιώσει η ζάχαρη με το βούτυρο και τα αχλάδια θα καραμελώσουν.
Στρώνουμε τα αχλάδια πάνω από το βούτυρο κυκλικά, χωρίς να αφήνουμε κενά και στη συνέχεια βάζουμε για λίγο το ταψί στο ψυγείο ώστε να μη μαυρίσουν τααχλάδια μας.

Στη συνέχεια, θα ασχοληθούμε με το παντεσπάνι.
Παίρνουμε τα 5 αυγά και ξεχωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο τους. Χρησιμοποιώντας το μίξερ, χτυπάμε πρώτα τους κρόκους των αυγών γύρω στα 5-8 λεπτά μέχρι να πάρουν το χρώμα του λεμονιού. Αυτό το κάνουμε γιατί ο κρόκος μπορεί να κάτσει ενώ το ασπράδι όχι. Σημαντικό είναι να πλύνουμε πολύ καλά το σύρμα με το οποίο θα φτιάξουμε τη μαρέγκα για να μην έχει υπόλοιπα από τους κρόκους.

Μετά φτιάχνουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας τη ζάχαρη με τα ασπράδια για 2-3 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε που και που τους κρόκους για να μη χαλάσει το μείγμα μας.
Αφού γίνει η μαρέγκα προσθέτουμε στους κρόκους το baking powder, μια πρέζα αλάτι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε. Σιγά- σιγά, ρίχνουμε τη μαρέγκα στους κρόκους χωρίς όμως να ανακατεύουμε έντονα. Απλά ¨διπλώνουμε¨ το μείγμα μας για να κρατήσουμε τον αέρα μέσα εώς ότου γίνει το μείγμα μας γίνει ενιαίο.

Για το τέλος, πασπαλίζουμε τα αχλάδια μας με κανέλλα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα για το παντεσπάνι, απλώνοντάς το ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια των αχλαδιών.

Το βάζουμε στο φούρνο για 25- 30 λεπτά και αφού το βγάλουμε από το φούρνο αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μια πιατέλα για να μπορέσει το παντεσπάνι να πιει το σιρόπι των αχλαδιών. Αφού το αναποδογυρίσουμε, γεμίζουμε τις τρύπες των αχλαδιών με κερασάκια. Και έτοιμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου