Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ζυμαρικά

Αστακομακαρονάδα
Υλικά: Αστακός
200 γρ. λινγκουίνι ή Σπαγγέτι
1/4 φλιτζάνι Λάδι
1 σκελίδα Σκόρδο
400 γρ. (περασμένες στον τρίφτη) Ντομάτες
1 κουτ. σουπ. Ξύδι
1 πρέζα Ζάχαρη
1 κουτ. γλυκ. Πελτέ ντομάτας
1/3 φλιτζανιού βασιλικό ή Μαϊντανός
Τρόπος παρασκευής: Βράστε τον αστακό σας και κόψτε τον κατά μήκος στη μέση. Σκεπάστε τον με διαφανή μεμβράνη και φυλάξτε τον στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα υλικά.
Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράστε τη σάλτσα ώσπου να δέσει.
Βράστε τα ζυμαρικά σε αλτισμένο νερό με ελάχιστο λάδι για να μην κολλήσουν. Στραγγίξτε τα και σερβίρετέ τα σε πιατέλα.
Περιχύστε τα με τη σάλτσα ντομάτας.
Βγάλτε τον αστακό απο το ψυγείο και βάλτε τον στο γκριλ και ψήστε τον για 5 λεπτά για να ζεσταθεί.
Σερβίρετε τα μακαρόνια στην πιατέλα γαρνιρισμένα με τα δύο μισά του αστακού.








Γιουβέτσι
Υλικά: Αλάτι
1/2 κουτ. Βούτυρο
4 φύλλα δάφνη
4 κουτ. Ελαιόλαδο
1/2 κιλό Κοφτό Μακαρονάκι
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
1/2 κιλό Κρεμυδάκια στιφάδου
150 γρ. Μανιτάρια
1 κιλό Μοσχαρίσιο κρέας
400 γρ. Πασάτα
Πιπέρι
2 σκελ. Σκόρδο
150 γρ. Κρασί λευκό ξηρό
Τρόπος παρασκευής: Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και τηγανίζετε το κρέας να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύετε και ρίχνετε μέσα το κρασί να βράσουν για 4-5 λεπτά. Προσθέτετε την πασάτα και 1 φλυτζάνι ζεστό νερό. Αλατωπιπερώνετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 1 ώρα, να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Σε τηγάνι ζετσταίνετε το βούτυρο και τηγανίζετε τα κρεμμυδάκια να ροδίσουν και τα ρίχνετε στο κρέας μαζί με τα μανιτάρια και τη δάφνη 30 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο. Στο μεταξύ, βράζετε σε άφθονο νερό τα μακαρόνια ή όποιο ζυμαρικό χρησιμοποιείτε. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε πήλινο ή πυρίμαχο σκεύος ή τα μοιράζετε σε 4 ατομικά. Βάζετε πάνω το κρέας, περιχύνετε με τη σάλτσα του και τυρί τριμμένο και το ψήνετε στους 220 βαθμούς για 20-30 λεπτά να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Σερβίρετε αμέσως.








Μακαρονάδα
Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια
3 κουταλιές βούτυρο ή 1/2 κούπα περίπου λάδι
Τριμμένο κεφαλοτύρι
Αλάτι
Τρόπος παρασκευής: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια. Στην αρχή ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από πόσο βρασμένα θέλουμε τα μακαρόνια. (Ενας τρόπος για να δούμε αν έχουν βράσει είναι να πετάξουμε ένα μακαρόνι στα πλακάκια της κουζίνας. Αν κολλήσει τα μακαρόνια είναι έτοιμα). Μόλις βράσουν ρίχνουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και τα πλένουμε στο τρυπητό καλά ώστε να ξεπλυθεί εντελώς ο χυλός. Στην κατσαρόλα βάζουμε λάδι ή βούτυρο, την ξαναβάζουμε στη φωτιά και όταν κάψει καλά το ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια. Τα ανακατεύουμε και τα γυρνάμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να έρθουν όλα σε επαφή με το λάδι (ή βούτυρο) Αν χρησιμοποιούμε λάδι μπορούμε να βάλουμε ένα κομμάτι κεφαλοτύρι να τηγανισθεί μέχρι να κάψει το λάδι. Ας μην ξεχνάμε οτι αυτή είναι η βασική ετοιμασία τών μακαρονιών. Μετά από αυτήν τα μακαρόνια θα πρέπει να γαρνιριστούν (αν πρόκειται για μακαρόνια με κάτι) ή να αποτελέσουν το συνοδευτικό κάποιου άλλου κύριου παρασκευάσματος (κάτι με μακαρόνια). Επίσης προαπαιτείται αυτή η ετοιμασία πριν βάλουμε τα μακαρόνια στο πήλινο για να μπούν στο φούρνο αν πρόκειται να φτιάξουμε μια από τις πολλές μακαρονάδες φούρνου. Σαν πολύ πρόχειρο πιάτο μπορούμε να τα σερβίρουμε π.χ. με κέτσαπ ή τριμμένο κεφαλοτύρι ή φέτα..
















Μακαρονάδα αλά Μπολονιέζε
Υλικά: 1/2 κουταλάκι Βασιλικός
1 κουταλιά Ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι Ζάχαρη
500 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
1 μέτριο Κρεμμύδι
400 γρ. Μακαρόνια
1/4 φλιτζανιού Νερό
400 γρ. Ντοματάκια
1/4 φλιτζανιού Ντοματοπολτός
1 σκελίδα Σκόρδο
2 κύβοι Ζωμός Βοδινού
Τρόπος παρασκευής: Ζεστάνετε το λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε τον κιμά και σωτάρετέ τον. Προσθέστε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα μαζί με το χυμό τους, τον ντοματοπολτό, το νερό, τους κύβους θρυμματισμένους, τη ζάχαρη και το βασιλικό και σιγοβράστε τα σκεπασμένα περίπου 5 λεπτά. Βράστε τα μακαρόνια, ώσπου να μαλακώσουν ελαφρά. Σερβίρετε τα μακαρόνια με τον κιμά από πάνω.














Μακαρονάδα Χωριάτικη
Υλικά: 1 κιλό Μακαρόνια λαζάνια
1 μέτριο Κρεμμύδι
1 Πράσινη πιπεριά
1 Κίτρινη Πιπεριά
2 κουτ. σουπ. Κάππαρη
1 κουτί αποφλοιωμένα Ντοματάκια
200 γρ. σκληρή Φέτα
λίγος φρέσκος ή ξερός Βασιλικός
1 κούπα Λάδι
1 μεγάλο (χωριάτικο χοιρινό) Λουκάνικο
Τρόπος παρασκευής: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο από το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε λίγο περισότερο τις πιπεριές που τις έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες. Προσθέτουμε τα ντοματάκια αφού όμως πρώτα το μισό κουτί το έχουμε περάσει από το μπλέντερ για να γίνει περισσότερο υγρό. Βάζουμε 1 και μισή κούπα νερό, αλάτι, βασιλικό, κάπαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα. Στο μεταξύ παίρνουμε το λουκάνικο και του βγάζουμε τη μεμβράνη του. Παίρνουμε το υλικό που υπάρχει μέσα και στα μέσα του βρασίματος της σάλτσας το ρίχνουμε μέσα.Τότε ανεβάζουμε και τη θερμοκρασία της σάλτσας για να αρχίσει να δένει. Προς το τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι. Αφού βράσουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίξουμε , ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα, τη φέτα σε μέτρια κομμάτια θρυμματισμένη ανακατεύουμε καλά και προσφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα. Τρώγετε όχι πολύ ζεστή για να προλάβει να λιώσει λίγο η φέτα στη πιατέλα.












Μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο
Υλικά: 500 γρ. Κοφτό Μακαρονάκι
150 γρμ. λειωμένο Βούτυρο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένο Κεφαλοτύρι
200 γρμ. Κασσέρι
Αλάτι
Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής: Βράζετε το μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε. Προσθέτετε το μισό κεφαλοτύρι, το πιπέρι, το βούτυρο και ανακατεύετε. Βάζετε ο 1/3 από το μακαρονάκι σε βουτυρωμένο ταψί. Προσθέτετε το μισό κασέρι κομμένο σε κύβους. Συνεχίζετε με άλλη μια στρώση μακαρονάκι, μια δεύτερη κασέρι, μία τελευταία στρώση μακαρονάκι. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και προσθέτετε λίγα κομματάκια βούτυρο. Ψήνετε το μακαρονάκι στον φούρνο για 15 λεπτά περίπου.
Μακαρόνια με κιμά
Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες ή 3/4 του κουτιού ντοματάκια
6 κουταλιές βούτυρο ή 1 κούπα περίπου λάδι
2 φύλλα δάφνης και 3 κόκκους μπαχάρι ή 2 γαρύφαλλα και ένα κομμάτι κανέλα
Τριμμένο κεφαλοτύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής: Περνάμε τις ντομάτες ή τα ντοματάκια από το μπλέντερ. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 1/2 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να χωρίσει σε κόκκους. Ρίχνουμε τις ντομάτες, την δάφνη και το μπαχάρι ή το γαρύφαλλο και την κανέλα, αλάτι και λίγο νερό ζεστό και αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου. (Αν χρειάζεται ρίχνουμε και άλλο νερό ζεστό προσέχοντας στο τέλος να μην μείνει νερό). Μέχρι να γίνει ο κιμάς ετοιμάζουμε τα μακαρόνια.


Παστίτσιο
Υλικά: 1 κουτ. Αλάτι
2 Αυγά
2 κουτ. Βούτυρο
κουτ. Κανελογαρίφαλα
1 μικρό Καρότο
250 γρ. Κεφαλογραβιέρα
750 γρμ Κιμάς μοσχαρίσιος
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
1 κιλό Μακαρόνια
1 κουτ. Μοσχοκάρυδο
1 κουτ. Μπαχάρι
400 γρ. Ντοματάκια
1 κουτ. Πιπέρι
2 σκελίδες Σκόρδο
Τρόπος παρασκευής: Σε κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και τηγανίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, το καρότο, αλατοπίπερο και τον κιμά. Ανακατεύετε καλά για 4-5 λεπτά και ρίχνετε μέσα τις ντοματούλες. Σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά να φύγουν τα υγρά. Στο μεταξύ, βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με το βούτυρο, τα αυγά και το μισό τυρί. Αδειάζετε τα μισά σε βουτυρωμένο ταψάκι και στρώνετε επάνω τον κιμά. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ το παστίτσιο, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε στους 220 βαθμούς για 45-50 λεπτά να χρυσίσει η επιφάνεια. Κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια, αφου το αφήσετε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρετε.








Σπαγγέτι puttanesca
Υλικά: 300 γρμ. λευκά ή κόκκινα καυτερά Σπαγγέτι
2 κουταλιές Λάδι
6 στραγγισμένα, σε κομμάτια φιλέτα Αντσούγιες
1 κουταλιά Κέτσαπ
20 μαύρες, σε φετάκια, Ελλιές
1 κουταλιά Ξύδι
1 σκελίδα λιωμένο Σκόρδο
10 φυλλαράκια φρέσκο Βασιλικός
100 γρμ. φιλέ Παρμεζάνα
φρεσκοτριμμένο μαύρο Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής: Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι και στραγγίξτε τα. Ζεστάνετε το λάδι στην κατσαρόλα που έβρασαν τα μακαρόνια και ρίξτε μέσα τις αντσούγιες, τον πελτέ ντομάτας, τις ελιές, το ξίδι, το σκόρδο, το βασιλικό κι ανακατέψτε τα επάνω στη φωτιά 1'-2'. Αν χρησιμοποιήσετε άσπρα σπαγγέτι, προσθέστε στη σάλτσα 1 κουταλάκι θρυματισμένες πιπερίτσες τσίλι που θα δώσουν την καυτερή γέυση. Ρίξτε μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατέψτε τα απαλά, να ενωθούν. Σερβίρετε τα σε ζεστά πιάτα και πασπαλίστε τα με την παρμεζάνα. Τρίψτε μπόλικο μαύρο πιπέρι με το μύλο πιπεριού επάνω από κάθε μακαρονάδα.














Σπαγγέτι με σάλτσα τυριού και ελιές
Υλικά: 1 πακέτο Σπαγγέτι
λίγο Βούτυρο
2 κουταλιές σούπας Αλεύρι
2 κούπες ζεστό Γάλα
2 κούπες τριμμένη Γραβιέρα
1 κούπα γεμιστές (σε φέτες) Ελιές
λίγο Μαϊντανός
1 κουταλιά σούπας Λάδι
Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής: Σε μια κατσαρόλα βάζετε δύο λίτρα νερό και χοντρό αλάτι να βράσουν. Όταν αρχίσει και βράζει το νερό, προσθέτετε τη μια κουταλιά λάδι και τα μακαρόνια. Όσο θα βράζουν ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να ξανθύνει. Ρίχνετε το ζεστό γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αρχίσει να βράζει και να γίνει σφιχτό σαν κρέμα. Θα προσθέσετε λίγο αλάτι και πιπέρι, τη γραβιέρα, τις ελιές και το μαϊντανό. Θα ανακατέψετε και θα αφήσετε τη σάλτσα να βράσει για δύο λεπτά. Θα τοποθετήσετε τα μακαρόνια σε ζεστή πιατέλα και θα τα περιχύσετε με τη σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως.
















Σταμνάτο καλής με χιλοπίτες
Υλικά: 1/2 καθαρό κρέας σε κομμάτια Ζυγούρι
1/2 καθαρό κρέας, σε κομμάτια Χοιρινό κρέας
1/2 καθαρό, σε κομμάτια Μοσχαρίσιο κρέας
5 μικρά, Κρεμμύδια σε κομματάκια
3 μεγάλα, σε ρόδες Καρότα
1/3 κούπας Βούτυρο
1/2 κούπας Κρασί κόκκινο ξηρό
2 φύλλα Δάφνη
5 κόκκους Μπαχάρι
20 κόκκους Πιπέρι
1/2 κιλό γλυκό σε κύβους Κεφαλοτύρι
Αλάτι
1 κιλό ώριμες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, ψιλοκομμένες Ντομάτες
1/2 κιλό βρασμένες Χιλοπίτες
Τρόπος παρασκευής: Το φαγητό πήρε το όνομα από το σκεύος μέσα στο οποίο ψηνόταν. Οι άνθρωποι είχαν την υπομονή να γεμίζουν τη στάμνα, περνώντας ένα ένα τα κομματάκια του κρέατος και των υπόλοιπων υλικών μέσα από το στενό στόμιο της στάμνας, το οποίο σφράγιζαν με ζυμάρι και το φαγητό ψηνόταν μέσα σ' αυτή. Μπορείτε αντί της στάμνας, να ψήσετε το φαγητό μέσα σ' ένα βαθύ γκιουβέτσι με καπάκι, το οποίο θα κλείσετε και πάλι με ζυμάρι τριγύρω. Το κρέας που θα χρησιμοιήσετε, φροντίστε να το καθαρίσετε από το φανερό λίπος. Αν και παλιά έβαζαν όλα τα υλικά νωπά μέσα στη στάμνα, πιστεύω πως είναι καλύτερα να σωτάρετε πρώτα ελαφρά το κρέας στο βούτυρο, να ρίξετε τα κρεμμύδια και τα καρότα να τα μαράνετε και να τα σβήσετε με το κρασί, πριν τα βάλετε στο γκιουβέτσι με τα υπόλοιπα υλικά. Έτσι, το φαγητό σας, όταν τελειώσει, θα έχει μια πηχτή ωραία σάλτσας, όση ακριβώς χρειάζεται, για να το σερβίρετε. Θα ψήσετε το φαγητό στους 150 βαθμούς, 4-5 ώρες. Συνοδέψτε το με χιλοπίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου