Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Μελιτζανοφάι μακεδονικό

Μελιτζανοφάι μακεδονικό

Υλικά
1 ½ κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
6-7 πιπεριές κόκκινες γλυκές (Φλωρίνης)
2 ποτήρια πολτό φρέσκιας τομάτας
½ κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κουταλάκια σπόρο μάραθου τριμμένο (ή 1 κουταλάκι κύμινο)
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες φέτες και τις τηγανίζουμε. Τις ακουμπάμε για λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ψήνουμε τις πιπεριές, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε κουρελάκια. Βάζουμε την τομάτα με τη ρίγανη, αλατοπίπερο και το ένα φλιτζανάκι λάδι να βράσει μαζί με λίγο νεράκι μέχρι να γίνει σάλτσα πηχτή.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε κάτω τη φρυγανιά και απλώνουμε τις μελιτζάνες κοντά κοντά να γίνουν ένα παχύ στρώμα. Από πάνω απλώνουμε τα κουρελάκια της πιπεριάς. Περιχύνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη σάλτσα τομάτας. Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ το γιαούρτι με το άλλο φλιτζανάκι λάδι, το σκόρδο και το σπόρο μάραθου. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε το μείγμα με το κουτάλι για να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Το απλώνουμε πάνω από το φαγητό. Στρώνουμε το μείγμα με κουτάλι, σκεπάζουμε  πυρέξ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Τρώγεται κρύο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου