Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές και γραβιέρα Νάξου

Μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές και γραβιέρα Νάξου
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι από ελιά
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ένα κουτί κον κασέ
1 κοφτή κουταλιά πελτέ
10-15 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
1 κούπα (3 γεμάτες χούφτες) γραβιέρα Νάξου σε κύβους
1 νεροπότηρο κόκκινο μπρούσκο κρασί
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο.
αλάτι, πιπέρι
λίγη ρίγανη, 2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το κρέας τουλάχιστον 3 ώρες πριν το μαγειρέψουμε ως εξής: Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια μεγέθους λίγο πιο μεγάλο από βερίκοκο. Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρασί, το λάδι, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις σκελίδες σκόρδου στα τέσσερα κομμένες, αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι, τη ρίγανη και τη δάφνη. Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 ώρες. 
Σε ένα τηγάνι καίμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει λίγο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τις πιπεριές και το σκόρδο που είχαμε στο μπολ για να μαρινάρουν το κρέας. Αφού μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, λιώνουμε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέτουμε, ανάλογα  πόση σάλτσα θέλουμε να έχει το φαγητό, από το ζωμό της 'μαρινάδας'.
Προσθέτουμε κι άλλο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τη δάφνη που είχε η 'μαρινάδα' και τις ελιές. Σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένο το σκεύος, αφήνουμε να βράσει το κρέας έως ότου μαλακώσει. Πέντε-δέκα λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τη γραβιέρα.
Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ και πράσινη ανάμικτη σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου