Το ξύδι ....
Λίγες σταγόνες ξύδι στο σφουγγάκι για τα πιάτα θα σας απαλλάξουν από τυχόν μυρωδιές στα
πιάτα και στα ποτήρια.
Επίσης νερό και ξύδι αναμεμειγμένο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως καθαριστικό για τα
άλατα σε βρύσες και ανοξείδωτα.Η δοσολογία είναι 3 μέρη νερό και ένα ξύδι.
Για να κρατήσουμε αρκετές μέρες τα μυρωδικά....
Ένα μυστικό για να κρατήσετε αρκετές μέρες τα μυρωδικά που συνοδεύουν τα φαγητά σας-
σέλινο, άνιθο, μαΪντανό, δυόσμο κ.α. είναι να τα βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό μέσα στο
ψυγείο. Η διάρκεια ζωής τους θα είναι τουλάχιστον διπλάσια.
Μην χαραμίζετε το ρε̟ανάκι
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρεπάνι (το άσπρο) καίει (συνήθως) και αυτό το κάνει υπέροχο.
Αυτό που δεν γνωρίζετε (ίσως) είναι ότι το "κάψιμο" του ρεπανιού βρίσκεται ακριβώς κάτω
από την φλούδα σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν και όσο πάμε προς το κέντρο του
καρπού το κάψιμο εξασθενίζει. Άρα μια συμβουλή για τους φίλους μας, μην καθαρίζετε πολύ
το ρεπάνι, σχεδόν να το ξεφλουδήσετε απλά (σαν τα καρότα).
Λαχανικά στον ατμό
Για να βράσουμε τα λαχανικά στον ατμό τα βάζουμε στο ειδικό συρμάτινο καλαθάκι της
κατσαρόλας. Βάζουμε τόσο νερό ώστε η επιφάνεια του (όταν κοχλάζει) να είναι μόλις 3
εκστοστά περίπου κάτω από τον πάτο του καλαθιού. Το καπάκι της κατσαρόλας πρέπει να
είναι κλειστό. Στον ατμό τα λαχανικά διατηρούν περισσότερο τη "ζωντάνια" τους.
Για να μην μαυρίζει ̟οτέ η σύβραση
Όταν προσθέτε κρεμμύδια- σύβραση σε κάποιο φαγητό, πριν τα ρίξετε στο τηγανάκι αλατίστε
το λάδι,που ήδη ζεσταίνετε (μην ξεχάσετε να βάλετε και λιγότερο αλάτι στο φαγητό) κι έπειτα
ρίξτε τα κρεμμύδια. aεν μαυρίζουν με τίποτα, εκτός κι αν ξεχάσετε το τηγάνι για καμιά ώρα,
οπότε όχι μόνο τα κρεμμύδια αλλά και το σπίτι ολόκληρο θα καεί!
Λεκέδες α̟ό νερό στα έ̟ι̟λα ...
Αν έχετε λεκέδες από νερό που έχουν στεγνώσει στα έπιπλά σας, ένα μείγμα οδοντόπαστας
και σόδας μαγειρικής, είναι αποτελεσματικό. Τρίψτε ελαφρά με το μείγμα αυτό τους λεκέδες
με ένα χνουδωτό νωπό ύφασμα. Μετά τρίψτε την επιφάνεια με ένα μαλακό στεγνό ύφασμα.
Για να μην υ̟άρχουν μικρόβια στο σ̟ίτι ...
Στην κουζίνα οι πάγκοι , τα μαχαιροπίρουνα , τα σφουγγάρια , τα βουρτσάκια και οι πετσέτες
πρέπει να διατηρούνται πάντα στεγνά . Ότι παραμένει υγρό ευννοεί τον πολλαπλασιασμό των
μικροβίων . Ειδικότερα οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνουν καλά μετά από κάθε χρήση , να
αλλάζονται συχνά και να πλένονται με καυτό νερό . Επίσης , φροντίστε να είναι απόλυτα
στεγνά τα σκεύη όπου φυλάσσονται το αλεύρι , ο καφές , το ψωμί , οι ξηροί καρποί και τα
βότανα .
Για να διώξουμε τα μυρμήγκια α̟ό το σ̟ίτι ...
Έχετε μυρμήγκια στο σπίτι σας ; Ψεκάστε με χυμό λεμονιού όπου δείτε μυρμήγκια να
μπαίνουν. Τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού
λεμονιού !
Φύλαγμα δερμάτινων ..
Μην φυλάτε τώρα το καλοκαίρι τις δερμάτινες μπότες σας, δερμάτινα παπούτσια ή δερμάτινες
τσάντες και ζακέτες σε πλαστικές σακούλες. Χρησιμοποιείτε σακούλες από ύφασμα για
ζακέτες και τσάντες, και χάρτινες για παπούτσια και μπότες. Τα δερμάτινα είδη αν δεν
"αναπνέουν" κινδυνεύουν να προσβληθούν από μούχλα.
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα α̟ό ιδρώτα...
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή
αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.
Για να μη νερώνει η ντοματοσαλάτα…
Όταν αλατίζουμε τις ντομάτες το αλάτι σιγά σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να
μαραζώνουν και να νερώνει η ντοματοσαλάτα. Γι αυτό καλό είναι να την αλατίζουμε μόλις τη
σερβίρουμε στο τραπέζι και όχι πιο πριν.
Αν θέλουμε το κέικ να είναι αφράτο …
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσει ελαφρά, το σκεπάζουμε με διάφανη
μεμβράνη.
Βγήκε ξυνή η σάλτσα ντομάτας ;
Αν η σάλτσα ντομάτας μας βγήκε λιγάκι ξυνή υπάρχει λύση.
Λίγη ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού) και καλό ανακάτεμα την ώρα που τη βράζουμε.
Για να μην ̟ετάξουμε μ̟αγιάτικα καρύδια!...
Τα καρύδια πολλές φορές όταν παλιοκαιρίσουν έχουν μια χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά.
Για να τα χρησιμοποιήσουμε τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με το ποτό της
αρεσκείας μας (κονιάκ, λικέρ) και τα ψήνουμε για ένα 20λεπτο περίπου (μέχρι να εξατμιστεί
το ποτό) στους 180-200 `C. Μόλις κρυώσουν η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα, είναι
νοστιμότατα και διατηρούνται στο ψυγείο κλεισμένα σε σακουλάκι φαγητού!
Ελαφρότερη και γευστικότερη σάλτσα Pesto....
Για να γίνει πιο ελαφριά και πιο γευστική η σάλτσα pesto αντικαθιστούμε το μισό βασιλικό με
μαϊντανό και επίσης το μισό κουκουνάρι με αμύγδαλο. Έτσι έχει μια διαφορετική γεύση από
τη συνηθισμένη και συνάμα αρκετές θερμίδες λιγότερες
Για εύκολο καθάρισμα φούρνου…
θερμαίνουμε για λίγο τον φούρνο και τον σβήνουμε.
Τοποθετούμε την σχάρα στη μεσαία θέση και πάνω της τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι με
αμμωνία .
Στο πάτο του φούρνου τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό.
Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε για 3 με 4 ώρες.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε ως συνήθως.
Για εύκολο ξεφλούδισμα ντομάτας
Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες τις βάζουμε για λίγο σε βραστό ή πολύ ζεστό νερό,
μόλις τις βγάλουμε τις ρίχνουμε σε κρύο τρεχάμενο νερό. Με τον τρόπο αυτό αποφλοιώνονται
εύκολα.
Αν κάψουμε λίγο το φαΐ
Αν το φαΐ άρπαξε λίγο στο μαγείρεμα ρίχνουμε εξωτερικά στην κατσαρόλα κρύο νερό, να
χαμηλώσει η θερμοκρασία του πάτου της. Μετά αλλάζουμε κατσαρόλα, μεταφέροντας μόνο
το μη καμένο φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας τα απαραίτητα υγρά. Με
τον τρόπο αυτό δεν μυρίζει καμένο το φαΐ. Την κατσαρόλα που κάηκε την καθαρίζουμε
εύκολα αν την αφήσουμε λίγες ώρες με νερό ζεστό όπου έχουμε ρίξει λίγο σαπούνι
πλυντηρίου πιάτων.
Μυρίζει άσχημα το σιφώνι του νεροχύτη;
Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε σκόνη στο σιφώνι και μετά μισό φλιτζάνι ξύδι.
Αφήνουμε να περάσουν δυο λεπτά και ανοίγουμε την βρύση να τρέξει αρκετά.
Επαναλαμβάνουμε εφόσον χρειάζεται.
Ορισμοί Θερμοκρασιών φούρνου
120°C = πολύ χαμηλός
150°C = χαμηλός
165°C = μέτρια χαμηλός
180°C = μέτριος
190°C = μέτρια ζεστός
205°C = ζεστός
230°C-260°C = πολύ ζεστός
Ορισμοί θερμοκρασιών (σε σχέση με το βρασμό)
85°C = κοχλάζει το νερό
100°C = βράζει το νερό
108°C = σωστή θερμοκρασία για μαρμελάδες
115°C = το σιρόπι έχει μορφή κόμπου
160°C = το σιρόπι καραμελώνει
Ορολογίες της κουζίνας (ψησίματος, μαγειρέματος κ.α)
Ανάβω: "Ανάβουμε" μια τροφή μετά το τσιγάρισμα με λίγο αλκοόλ και την αφήνουμε
να καεί μερικά δευτερόλεπτα.
aένω: aένουμε τη σάλτσα ενός φαγητού με μια αμυλούχα ύλη π.χ. με αλεύρι,
ρυζάλευρο, με άνθος αραβοσίτου κλπ. Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε σιγανή φωτιά.
Ζεματίζω: Βράζουμε μια τροφή μέσα σε νερό για μερικά λαπτά, την ξεπλένουμε με
κρύο νερό και τέλος τη στραγγίζουμε.
Καβουρδίζω: Τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά μια τροφή μέχρι να ροδίσει καλά. Για το
καβούρδισμα χρησιμοποιούμε λάδι. Το ψήσιμο ενός ξηρού καρπού λέγεται επίσης
καβούρδισμα. Το καβούρδισμα μας είναι γνωστό και σα σωτάρισμα.
Μαραίνω: Τσιγαρίζουμε ελαφρά μια τροφή σε βούτυρο ή λάδι χωρίς όμως να
χρωματιστεί π.χ. μαραίνουμε το κρεμμύδι.
Μαρινάρω: Για να μαρινάρουμε μια τροφή χρησιμοποιούμε ένα μείγμα αρωματικών
χόρτων (μαρινάδα) μέσα στα οποία βάζουμε τη τροφή για όση ώρα συνιστά η
συνταγή. Έχουμε μαρινάδα ωμή ή βρασμένη.
Ροδίζω: Χρωματίζουμε μια τροφή στο τηγάνι ή στο φούρνο δίνοντάς της ένα
ροδοκόκκινο χρώμα.
Σβήνω: Σταματάμε το τσιγάρισμα ή το βράσιμο μια τροφής, ρίχνοντας μέσα νερό,
κρασί ή ζωμό.
Τσιγαρίζω: Χρωματίζουμε μια τροφή σε βούτυρο ή λάδι για λίγα λεπτά.
Συμβουλές για του λεκέδες …
Η πίσσα φεύγει με οποιουδήποτε είδους λάδι.
Το κραγιόν φεύγει με οινόπνευμα.
Το μελάνι στα ρούχα φεύγει αν ρίξουμε αμέσως γάλα.
Οι λιπαροί λεκέδες καταπολεμούνται με ταλκ και καλό βούρτσισμα.
Το κόκκινο κρασί λένε πως φεύγει αν το τρίψουμε με αλάτι.
Το κερί το σιδερώνουμε καλυμμένο με εφημερίδα.
Τα άλατα του βραστήρα φεύγουν με ξύδι και νερό (το βράζουμε και το αφήνουμε μία μέρα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου