Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Κοτόπιτα Γιαννιώτικη

Κοτόπιτα Γιαννιώτικη
Υλικά
Για τη γέμιση
1 μεγάλο κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκκαλισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
(αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 2 κιλά αρνί μπούτι βρασμένο και κομμένο επίσης σε μικρά κομμάτια αντί για κοτόπουλο)
2 μεγάλα κρεμμύδια
1/4 κεφαλοτύρι τριμμένο
μαύρο πιπέρι
βούτυρο
λάδι
ζωμός από το κοτόπουλο ή το κρέας
1 φλυτζάνι του καφέ γάλα εβαπορέ
Για τη ζύμη
3/4 του κιλού αλεύρι σκληρό
1 1/2 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει μία μαλακή ζύμη
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης καλά ώστε να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Τη μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη και την αφήνουμε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε ένα φύλλο με το ένα κομμάτι και το απλώνουμε σε ταψί χωρίς να το λαδώσουμε. Το βάζουμε για λίγα λεπτά σε προθερμασμένο και δυνατό φούρνο ώστε να πάρει χρώμα και να ξεραθεί. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το θρυμματίζουμε. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα κρεμμύδια, το κεφαλοτύρι, το πιπέρι, λίγο βούτυρο και τα κομμάτια του ψημένου φύλλου. Ρίχνουμε λίγο ζωμό όσο να τραβήξουν τα κομμάτια του φύλλου και να γίνουν μαλακά. Ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί και από πάνω βάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε πολύ καλά. Με ένα πινέλο απλώνουμε το γάλα στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου