Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Καλιτσούνια (Λυχναράκια)

Καλιτσούνια (Λυχναράκια)
Υλικά
Για το ζυμάρι
1½ φλιτζάνι βούτυρο φυτίνη ή ελφίνο
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 αβγά
1 μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
Αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη (περίπου 1 κιλό για τα παραπάνω υλικά)

Για τη γέμιση
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα (ανθότυρο)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 αβγό
Προετοιμασία ζύμης
Η ζύμη ανοίγεται για καθένα καλιτσούνι με τον πλάστη. Το πάχος πρέπει να είναι λιγότερο από μισό εκατοστό. Το κόβουμε στις διαστάσεις που θέλουμε με ένα ποτήρι (ανάποδα) με διάμετρο περίπου 7-8εκ. Να σημειωθεί ότι όταν ανοίγουμε το ζυμάρι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι.
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη μυζήθρα στο κέντρο της κάθε ζύμης και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκριες. Στη συνέχεια την πιέζουμε για να σμίξει και να γίνει η μορφή που γνωρίζουμε (λυχναράκια). Χτυπάμε ένα αβγό επιπλέον και τα δύο ασπράδια που έχουμε κρατήσει από τη ζύμη και αλείφουμε με αυτό (μόνο τη μυζήθρα) με ένα μαλακό βουρτσάκι στα έτοιμα προς ψήσιμο καλιτσούνια. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Ψήνουμε σε φούρνο με θέρμανση αέρος στους 180ο Κελσίου περίπου 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου