Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες
Υλικά (για 6 άτομα) 
500γρ. χυλοπίτες
1 κόκορα (η κότα) περίπου 1½ κιλό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150γρ. πιπεροσαλάτα
2 φλιτζάνια φρέσκια ντομάτα τριμμένη
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
αλάτι 
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους 
Λίγο μπάτσιο η κεφαλοτύρι τριμμένο   
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε με λίγο λάδι τον κόκορα. Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφού ροδίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τη φρέσκια ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα ή σε νταβά (ταψί με καπάκι), ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες. Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς. Αφήνουμε να ψηθεί για 25 με 30 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστό ρίχνουμε από πάνω τριμμένο μπάτσιο η κεφαλοτύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου