Βασιλόπιτα από τη Λάρισα
Υλικά
20 φύλλα κρούστας
1 κιλό θρυμματισμένη φέτα σκληρή
1 πακέτο (250γρ.) σταφίδες ξανθές
1 πακέτο (250γρ.) σταφίδες μαύρες
1 πακέτο ξερά σύκα ψιλοκομμένα
300γρ. ζάχαρη λευκή
3 αυγά χτυπημένα
250γρ. βούτηρο γάλακτος ή ελαιόλαδο
κανέλα, σουσάμι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη φέτα με τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ τις σταφίδες, τα σύκα, τη ζάχαρη και την κανέλλα. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου που έχουμε βουτηρώσει, στρώνουμε 3-4 φύλλα, βουτηρώνουμε με πινέλο, και πασπαλίζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας από το μείγμα της φέτας και 2 κουταλιές από το μείγμα της σταφίδας. Συνεχίζουμε στρώνοντας τα φύλλα ανά δύο και πασπαλίζοντας με τις προαναφερόμενες δόσεις των υλικών.
Πασπαλίζουμε το τελευταίο (επάνω) φύλλο με σουσάμι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς την πίτα για μία ώρα (1/2 ώρα πάνω-κάτω και 1/2 ώρα πάνω-κάτω αέρα).
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ! ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΑΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΛΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου