Κολοκύθα- Μία συνταγή από τη Νάουσα
Υλικά
1 κολοκύθα λευκή, ειδική για γλυκό
10 λίτρα νερό
6 κουταλιές της σούπας ασβέστη
6 κουταλιές της σούπας ξινό (το αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ)
3 κιλά ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα σπόρια και με ειδικό εργαλείο κόβουμε μικρές μπάλες που να ζυγίζουν όλες μαζί περίπου τρία κιλά. Στα πέντε λίτρα νερό διαλύουμε τον ασβέστη και μέσα στο διάλυμα αφήνουμε τις μπάλες τρεις ώρες. Όταν τις βγάλουμε, τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε μέσα σε διάλυμα που έχουμε κάνει με πέντε λίτρα νερό και πέντε κουταλιές της σούπας ξινό. Τις αφήνουμε μισή ώρα. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τρία ποτήρια νερό και τη ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε τις μπάλες που έχουμε βγάλει από το ξινό και τις έχουμε τρυπήσει με μία ψιλή βελόνα. Αφήνουμε το γλυκό να βράσει ένα τέταρτο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα. Τότε το ξαναβράζουμε και μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ξινό για να μη ζαχαρώσει. Στο τέλος αρωματίζουμε το γλυκό με μερικά φύλλα αμπαρόριζας ή βανίλια και το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου