Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Γαλοπούλα γεμιστή της Αθηνάς

Γαλοπούλα γεμιστή της Αθηνάς


Υλικά
1 γαλοπούλα όσο μεγάλη νομίζετε
Πατάτες κατά βούληση, ανάλογα με τα άτομα που έχετε στο τραπέζι
Χυμός από 3 πορτοκάλια και 2 μικρά λεμόνια
Γέμιση
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
Κάστανα
1 κρεμμύδι
Κουκουνάρια
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Βράζουμε και καθαρίζουμε τα κάστανα. Μετά το βράσιμο εάν τα βάλετε σε κρύο νερό και τα αφήσετε για λίγη ώρα ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα.
Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε λίγο να βράσει με τα υγρά του.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά τα κουκουνάρια και τα κάστανα.
Πλένουμε και ετοιμάζουμε τη γαλοπούλα για να τη γεμίσουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες αλλά δεν τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καλύτερα να είναι μετρίου μεγέθους και ολόκληρες.
Γεμίζουμε την γαλοπούλα και την ράβουμε για να μην φύγει η γέμιση. Κρατάμε στην άκρη τη γέμιση που θα περισσέψει για να τη σερβίρουμε στο τραπέζι.
Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί στη μέση και την βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε τις πατάτες  γύρω από τη γαλοπούλα αφού τις αλατίσουμε πρώτα.
Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό από τα πορτοκάλια και λεμόνια. Προσοχή: δεν βάζουμε καθόλου νερό. Μπορείτε όμως να προσθέσετε χυμό (σε αναλογία περισσότερα πορτοκάλια από λεμόνια).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και βάζουμε την λαμαρίνα. Αφήνουμε τη γαλοπούλα να βράσει στο δυνατό για 1,30 ώρα και να ροδοκοκκινίσει.
Κατόπιν χαμηλώνουμε στους 50 βαθμούς. Βουτάμε ένα πανί στο ζωμό, καλύπτουμε με αυτό τη γαλοπούλα και την αφήνουμε να βράσει στο χαμηλό. Δεν ξεχνάμε να βουτάμε το πανί στο ζωμό όταν στεγνώνει και να καλύπτουμε τη γαλοπούλα αλλά και να περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τον ζωμό. Στο τέλος την ξεσκεπάζουμε για να ροδοκοκκινίσει.
Το μυστικό της συνταγής είναι ο χυμός χωρίς νερό ο οποίος δίνει στις πατάτες χρώμα ροδοκόκκινο και οι αρκετές ώρες στη σιγανή φωτιά που χρειάζεται για να ψηθεί η γαλοπούλα η οποία γίνεται πολύ νόστιμη και ζουμερή. Οι ώρες που χρειάζονται είναι ανάλογα με το μέγεθος του πουλιού. Χρειάζονται τουλάχιστον 5 ώρες αλλά θα το δείτε και από τις πατάτες και τρυπώντας το πουλί με πιρούνι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου