Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Υλικά    
2 κιλά κρέας μοσχαρίσιο (σπάλα χωρίς κόκαλο)
6 αυγά
1 έως 2 πατάτες σε κύβους
1 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ποτήρι του νερού λάδι
3 έως τέσσερα 4 κρεμμύδια
1/2 ποτηράκι κρασί
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
Ανάλογο αλάτι, πιπέρι, κανέλλα
Ντομάτα (χυμός)
Σάψυχο (καρδομαντζουράνα)
Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό περίπου αλεύρι
1 αυγό
λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι 
1 ποτήρι του κρασιού λάδι 
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ξηρό (για να γίνει τραγανό του φύλλο)
κανέλλα, αλάτι, πιπέρι και νερό (όσο πάρει)
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους και το σοτάρουμε με το κρεμμύδι σβήνοντάς το με το κρασί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε δύο 2 ποτήρια νερό, τις πατάτες καθώς και τον χυμό της ντομάτας. Αφήνουμε να βράσει (μέχρι να μαλακώσει το κρέας).
Κατεβάζουμε το κρέας από τη φωτιά, χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά με την κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, την κανέλλα, το σάψυχο και το αλάτι ανακατεύοντας καλά και το μείγμα είναι έτοιμο να το ρίξουμε στο ταψί, αφού πρώτα έχουμε απλώσει το φύλλο. 
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης να γίνει η ζύμη μαλακή. Είναι έτοιμη όταν κόβεται με το μαχαίρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (μεγάλο και μικρό). Παίρνουμε το μεγαλύτερο και ανοίγουμε το φύλλο το οποίο απλώνουμε στον πάτο του ταψιού, που έχουμε αλείψει προηγουμένως με λάδι και το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και κατόπιν το ρύζι ώστε να πάει παντού, χωρίς να το ανακατέψουμε, γιατί με το ψήσιμο το ρύζι κατεβαίνει προς τα κάτω.
Απλώνουμε από πάνω και το υπόλοιπο φύλλο που έχουμε ανοίξει (με το μικρότερο κομμάτι) γυρίζοντας τις άκρες και των δύο φύλλων μαζί προς τα μέσα ώστε να μη χυθεί κατά το ψήσιμο του ζουμί. Με ένα πιρούνι τρυπάμε το φύλλο ώστε να μη σκάσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου τρία τέταρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου