Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες
 1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο
1 λάχανο μέτριο
3/4 του φλιτζανιού ρύζι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κρόκοι αυγών
. 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
-Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά
-Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι
 -Αλατοπιπερώνετε
-Ζυμώνετε καλά μέχρι γίνουν μία ενιαία μάζα -Προσθέτετε λίγο νερό και ζυμώνετε
-Αφαιρείτε το κοτσάνι από το λάχανο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μια τρυπά κωνική προς το μέρος της καρδιάς του Λάχανου
-Βάζετε νερό στη φωτιά και όταν πάρει βράση ρίχνετε μέσα το Λάχανο και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις
-Το βγάζετε από την κατσαρόλα, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει
-'Όταν κρυώσει βγάζετε ένα - ένα τα φύλλα από τα οποία αφαιρείτε τα σκληρά μέρη και τα κόβετε μισά
-Φυλάτε τα σκληρά μέρη για αργότερα
-Παίρνετε ένα - ένα φύλλο, του βάζετε μέσα από λίγη γέμιση και το τυλίγετε
-Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει
-Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στρώνετε στον πάτο τα σκληρά μέρη από το λάχανο που είχατε κρατήσει
-Τοποθετείτε τους ντολμάδες στη σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο -Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και στην από πάνω στρώση
-Σκεπάζετε τους ντολμάδες με νερό και εν συνεχεία βάζετε από πάνω ένα πιάτο, ώστε να τους πιέζει και να βρίσκονται πάντα, κατά το βράσιμο, μέσα στο ζωμό τους και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά
-Όταν πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
-Προσέχετε συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί
-Εάν δεν έχετε αρκετό ζουμί τότε πρέπει να προσθέσετε, γιατί θα χρειαστεί για να φτιάξετε τη σάλτσα
-Όταν οι ντολμάδες ψηθούν τους αποσύρετε από τη φωτιά και στραγγίζετε το ζουμί τους μέσα σε μία μικρή
κατσαρόλα
-Διατηρείτε ζεστό σε πολλή χαμηλή φωτιά
-Βάζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι στη φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λειώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο βούτυρο
-Προσθέτετε λίγο - λίγο ζουμί από τους ντολμάδες, τόσο όσο χρειάζεται για να παρασκευάσουμε τη σάλτσα αρκετά πηκτή
-Προσθέτετε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς -Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι -Περιχύνετε τη σάλτσα από πάνω από τους ντολμάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου