Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Γαλοπούλα γεμιστή της Κανελλίας

Γαλοπούλα γεμιστή της Κανελλίας
Υλικά 
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά το πολύ
1 1/2  φλιτζάνι ρύζι μπονέ
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι
200γρ. εντόσθια πουλερικών (κατά προτίμηση στομάχια)
1 μεγάλο μηλο (γλυκόξινο) ψιλοκομμένο
10 κάστανα βρασμένα χοντροκομμένα
3 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
αλάτι, φρεσκοτρυμμένο πιπέρι
1 πρέζα κανέλλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 ποτήρι ξηρό κρασί κόκκινο
 
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε την γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε ταψί και την αλατοπιπερώνουμε 
μέσα-έξω. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι και, μόλις κάψει, προσθέτουμε τα πλυμμένα και ψιλοκομμένα  εντόσθια πουλερικών. Τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά και ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε στο τηγάνι τα κάστανα, το μήλο και το  κουκουνάρι. Βάζουμε το ανάλογο αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο. Τσιγαρίζουμε τη γέμιση και τη σβήνουμε με το κρασί. Την αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το πλυμμένο ρύζι και 2 ποτήρια νερό. Όταν ρουφήξει σχεδόν όλα τα υγρά, παίρνουμε το τηγάνι από την φωτιά και ξεκινάμε να γεμίζουμε. Μόλις γεμίσουμε τη γαλοπούλα, τη ράβουμε και την αλείφουμε με μαργαρίνη. Τη σκεπάζουμε αρχικά με αλουμινόχαρτο  -δεν τυλίγουμε το ταψί για να φεύγει ο ατμός- και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 1/2 ώρα. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2 ώρες. Μία ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει. Αν έχετε βοήθεια, γυρίστε τη γαλοπούλα για να ψηθεί καλύτερα η πλάτη.
Σερβίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και με κόκκινο λάχανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου