Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αρνί στη σούβλα

Αρνί στη σούβλα
Αρνί στη σούβλα
Υλικά
1 αρνί ή κατσίκι
Αλάτι, πιπέρι
Μαργαρίνη ή λάδι
Λεμόνια
Εκτέλεση
Πλένουμε το αρνί ή το κατσίκι πολύ καλά και προσεκτικά σε όλο το σώμα. Αφαιρούμε τις τρίχες από το σώμα, καίγοντας με γυμνή φλόγα (σε ένα πιρούνι δένουμε βαμβάκι με οινόπνευμα). Φτιάχνουμε σε ένα μπολ, μείγμα από αλάτι και πιπέρι και με αυτό αλείφουμε με το χέρι μας εσωτερικά και εξωτερικά το αρνί ή το κατσίκι.
Σουβλίζουμε πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι το αρνί/κατσίκι με φορά από το πίσω μέρος του σώματος προς το κεφάλι.
Δένουμε με σύρμα τη ράχη και την μέση του κατσικιού έτσι ώστε να μην καμπουριάσει όταν ψήνεται.
Ράβουμε με σύρμα ή κλωστή την κοιλιά δένοντας την άκρη των ποδιών στη σούβλα. Καλό είναι να μην αφαιρούμε τη μπόλια, το εξωτερικό λίπος του αρνιού/κατσικιού, εφόσον προστατεύει το υπόλοιπο μέρος, ροδίζοντας.
Ξεκινώντας το ψήσιμο και λίγη ώρα αργότερα, φτιάχνουμε ένα «αυτοσχέδιο πινέλο» καρφώνοντας σε ένα πιρούνι, μισό λεμόνι βουτηγμένο σε λάδι ή μαργαρίνη, με το οποίο θα αλείφουμε το αρνί/κατσίκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Καθώς ψήνεται και αποκτά μια τραγανή κρούστα η πέτσα του και καθώς στάζει, του τρυπάμε την κοιλιά με ένα πιρούνι ώστε να φύγει έξω όλο το λίπος. Ανάλογα με τη φωτιά, θέλει τουλάχιστον τρεις ώρες ψήσιμο. Γυρίζουμε γρήγορα τη σούβλα στην αρχή και στη συνέχεια με πιο αργό ρυθμό, χαμηλώνοντας το ύψος της σούβλας.
Εάν δεν ψήσετε στη σούβλα, μπορείτε να απολαύσετε τον παραδοσιακό οβελία στη σχάρα ή τοποθετώντας σε μια μεγάλη λαμαρίνα δύο στρώσεις (σταυρωτά/κάθετα) κληματόβεργες. Διπλώνουμε το αρνί στη μέση ώστε να χωρά στη λαμαρίνα και δένουμε το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια με σύρμα εάν χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου