Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Μελιτζάνες τουρσί (Γκαβόψαρα) - Μία συνταγή από τη Νάουσα

Μελιτζάνες τουρσί (Γκαβόψαρα) - Μία συνταγή από τη Νάουσα
Υλικά
5 κιλά μελιτζάνες μακρουλές
100γρ. σινάπι
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε ολόκληρες τις μελιτζάνες, τις χαράσσουμε σταυρωτά σε δύο μεριές, αλατίζουμε τις σχισμές και τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό τέσσερα έως πέντε λεπτά. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν τα νερά τους μία ημέρα. Παίρνουμε ένα καθαρό βαρελάκι και το γεμίζουμε με μία στρώση μελιτζάνες, αλάτι, σινάπι και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τοποθετηθούν όλες οι μελιτζάνες. Έπειτα γεμίζουμε το βαρελάκι με γάρο, μέχρι να σκεπαστούν οι μελιτζάνες.

Ετοιμασία του γάρου
Γίνεται με τέσσερα λίτρα νερό και αλάτι. Για να δοκιμάσουμε τη σωστή πυκνότητα σε αλάτι του γάρου, βάζουμε μέσα ένα αβγό. Θα πρέπει να προεξέχει ένα μέρος από τη μύτη του.
Κλείνουμε το βαρελάκι καλά και αφήνουμε τις μελιτζάνες να ωριμάσουν δύο μήνες περίπου. Μετά τις βγάζουμε από το βαρελάκι, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα με το γάρο τους.

Ετοιμασία για το τηγάνισμα
Βγάζουμε από το βάζο όσες λωρίδες θέλουμε, τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τηγανισμένες μοιάζουν με σαρδέλες, εξ ου και το όνομα. Τρώγονται ζεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου