Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Πρασόπιτα με καλαμποκάλευρο

Πρασόπιτα με καλαμποκάλευρο
'Η συγκεκριμένη πρασόπιτα είναι το ιδανικό πρόγευμα ή προάριστον ή κολατσιό (σνακ το λένε τώρα οι νέοι μας). Την έκαναν στην Ήπειρο οι μανάδες και οι γιαγιάδες για να την πάρουν μαζί τους οι τσοπάνηδες στο βουνό όπου έβοσκαν τα πρόβατα. Η πρασόπιτα διατηρείται άνετα για δυο μέρες και τρώγεται ζεστή και κρύα, με γιαούρτι ή ξινόγαλο. Σήμερα την κάνουν ακόμη στο Ανω Πωγώνι και την προσφέρουν για το καλωσόρισμα των επισκεπτών στο χωριό και πριν από την αναχώρησή τους. Είναι θρεπτική και νοστιμότατη.' Γιάννης Σιούζιος.
Υλικά
1 κιλό πράσα τρυφερά
½ κιλό καλαμποκάλευρο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
150 γρ. χοιρομέρι ή μπέικον
½  ματσάκι ανηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
150 γρ. φέτα
4 αυγά
500ml αφρόγαλα (κρεμά γάλακτος) ή φρέσκο γάλα (για λιγότερα λιπαρά 3.5% ή και 1.5%)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβουμε το χοιρομέρι, τον άνηθο και το μαϊντανό. Καβουρδίζουμε σε ελαιόλαδο το χοιρομέρι, τα πράσα, το κρεμμυδάκι χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε  από πάνω τον άνηθο, το μαϊντανό, τα τσιγαρίζουμε λίγο και προσθέτουμε το αφρόγαλα, την φέτα, το αλάτι, το πιπέρι και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα το 4/5 του καλαμποκάλευρου. Το μείγμα είναι ομοιόμορφο και δεν χρειάζεται να βράσει.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω το μισό από το υπόλοιπο αλεύρι. Ρίχνουμε από πάνω λίγο νερό. Στρώνουμε τη γέμιση στο ταψί και προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/5 του αλευριού ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο για 45,΄εκτός αν έχουμε γάστρα οπότε την ψήνουμε εκεί μέχρι να ροδίσει.
Τη σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι ή φρέσκο ξινόγαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου