Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Κατσικάκι φούρνου λεμονάτο με γιαούρτι

Υλικά
2 κιλά μπούτι αρνί ή κατσίκι
10 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε δοντάκια
2 κουταλιές σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμένο πιπέρι
400 γρ. γιαούρτι σακούλας
Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια μεγαλούτσικα
1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
1 πρέζα αλάτι
Ετοιμασία
Ζυγίζουμε το κρέας για να υπολογίσουμε το χρόνο ψησίματος. (Υπολογίζουμε 40 λεπτά ψήσιμο στους 180 °C για κάθε 500 γρ. κρέατος.)
1.Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας, το τρυπάμε, βάζουμε τα δοντάκια του σκόρδου, πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο και το δυόσμο και το αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες.
2.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
3.Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, το χυμό, το λάδι, την πάπρικα και λίγο αλάτι.
4.Βάζουμε το κρέας στο ταψί (καλύτερα τοποθετημένο επάνω στη σχάρα της γάστρας) και το αλείφουμε με το μίγμα το γιαουρτιού από την πλευρά που είναι ακάλυπτη και θα ψηθεί.
5.Αφήνουμε μέχρι να ψηθεί από αυτή την πλευρά, το γυρίζουμε, αλείφουμε από την άλλη μεριά το κρέας και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
6.Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βάζουμε το κρέας λίγο στο γκριλ και από τις δύο πλευρές για να γίνει η πετσούλα τραγανή.
Καταβροχθίζουμε κατά βούληση.
Αυτή τη συνταγή νομίζω πως μου την έδωσε μια παλιά συνάδελφος με ρίζες στη Μέση Ανατολή.
Παραλλαγή: Γεμίζουμε ένα κατσικάκι γάλακτος με κομματάκια από διάφορα σκληρά τυριά τύπου γραβιέρας, λιαστές ντομάτες και δυόσμο και ακολουθούμε την ίδια συνταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου