Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα τση Γιαγιάς Αθηνάς

Υλικά
Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 30 cm:
1,5 κιλό κρέας τράγιο από μπούτι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι νερού ρύζι γλασέ
1 κουταλιά κονσέρβα τομάτας
1 πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Λάδι
Νοστιμιά λαχανικών
Λίγο κρασί λευκό ξηρό
Πιπέρι
Αλάτι
Μοσχοκάρυδο
Κανέλα
Πρόκα γαρίφαλο σε σκόνη
Για το φύλλο:
Μισό ποτήρι νερό
Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
Λίγο λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι
Και αλεύρι όσο πάρει αυτή η ποσότητα των υγρών



Ελληνική κουζίνα
Ετοιμασία
Το μυστικό τση κεφαλονιτικης κρεατόπιτας είναι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη κρέατος: τράγιο, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί.

Το τράγιο κρέας (μπούτι) -από τα ελεύθερης βοσκής κατσίκια του Αίνου είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή, αλλά κανένα εστιατόριο δεν το χρησιμοποιεί. Δυστυχώς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κιμά άθλιας ποιότητας.
1.Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, αφαιρούμε το τυχόν λίπος και το κόβουμε σε μικρούς κύβους.
2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και ρίχνουμε το κρέας να σοταριστεί πολύ καλά.
3.Σβήνουμε με το κρασί.
4.Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε ζεστό νερό, τις πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, όλα τα μπαχαρικά, τη πάστα τομάτας και αφήνουμε να βράσει μέχρι να είναι το κρέας μισο-έτοιμο και να έχει απορροφήσει αρκετά υγρά.
5.Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να πάρει βράση.
6.Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε σε αλάτι, πιπέρι και διορθώνουμε.
7.Ετοιμάζουμε το φύλλο ανακατεύοντας όλα τα υλικά, και ανοίγουμε φύλλο με τον γνωστό τρόπο.
8.Λαδώνουμε το ταψάκι μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Γεμίζουμε με το μείγμα του κρέατος, αν δεν υπάρχουν καθόλου υγρά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να βράσει η πίτα μας στο φούρνο.
9.Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα και λίγο κεφαλοτύρι, σε αυτή τη περίπτωση προσέχουμε πολύ το αλάτι γιατί το τυρί μας είναι αλμυρό.
10.Καλύπτουμε και με το άλλο φύλο, κλείνουμε γύρω – γύρω το φύλλο κάνοντας όμορφο σχέδιο.
11.Ραντίζουμε τέλος το φύλλο με λίγο λάδι και αν θέλουμε με λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο.
12.Ψήνουμε τη πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα (ανάλογα το πόσο σκληρό είναι το κρέας που χρησιμοποιήσαμε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου