Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Σαλάτα Φραστανά - ή αλλιώς η σαλάτα της γιαγιάς με πορτοκάλι

Σαλάτα Φραστανά - ή αλλιώς η σαλάτα της γιαγιάς με πορτοκάλι
'Η σαλάτα αυτή είναι ένα από τα νηστήσιμα φαγητά που έφτιαχνε η γιαγιά μου η Γιαννούλα η μακαρίτισσα το 1960 τη Μεγαλοβδομάδα στην Ήπειρο στο χωριό Φραστανά. Κατά την άποψή μου, είναι μια από τις πιο υγιεινές και νόστιμες σαλάτες. Μια δοκιμή θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.' Γιάννης Σιούζιος

Υλικά
2 πορτοκάλια φαγητού
10 μαύρες ελιές καλαματιανές, σίγουρα οι μανιάτισσες τα ιριάζουν εξίσου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-5 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κοκκινοπίπερο καυτερό
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια από τις φλούδες, τις ίνες και τα κουκούτσια, βγάζοντας τα 'φιλετάκια' (η γιαγιά μου δεν έβγαζε τις ίνες γιατί τα πορτοκάλια ήταν πανάκριβα και δυσεύρετα στην Ήπειρο) και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια, τα τοποθετούμε στο μπολ με τα πορτοκάλια, προσθέτουμε τον άνηθο, το κοκκινοπίπερο, το αλάτι και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε για λίγη ώρα να μαριναριστούν (να τραβήξουν) και τοποθετούμε τα 'φιλετάκια' σε ένα πιάτο κυκλικά σαν κεραμίδια γύρω-γύρω. Στη μέση βάζουμε τις ελιές και γαρνίρουμε με ένα ματσάκι άνηθο. Όλα τα υλικά να είναι κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου