Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Σουφλέ με μελιτζάνες

Σουφλέ με μελιτζάνες


Υλικά
1,5 – 2 κιλά μελιτζάνες τσακώνικες
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1/4 κιλού τσακώνικη γραβιέρα
1/4 κιλού κασέρι
1/4 κιλού κεφαλοτύρι
Ι μικρό κουτί γάλα εβαπορέ
4 αυγά
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι ξερό (κανονικό)
Φύλλο δάφνης, 1,5 ποτήρι νερού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε μισή ώρα σε αλατόνερο. Κατόπιν τις τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού (χοντρό τρίφτη). Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι (κρατάμε λίγο για το πυρέξ) και σοτάρουμε ελαφριά την τριμμένη μελιτζάνα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αφήνοντας να βράσουν οι τομάτες κομμένες σε κύβους, το υπόλοιπο λάδι, το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι ολόκληρο και η πιπεριά ολόκληρη και καθαρισμένη από τους σπόρους, μαζί με αλάτι, πιπέρι κι ένα ποτηράκι νερό. Μόλις η σάλτσα πήξει αφαιρούμε τη δάφνη, την πιπεριά και το κρεμμύδι.
Στον χοντρό τρίφτη τρίβουμε όλα τα τυριά και τα ανακατεύουμε. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα πυρέξ μετρίου μεγέθους. Στρώνουμε στο πυρέξ με τη σειρά τη μισή ποσότητα των τυριών, τη μισή ποσότητα μελιτζάνας, τη σάλτσα, την υπόλοιπη μελιτζάνα. Τέλος απλώνουμε τα υπόλοιπα τυριά. Χτυπάμε το γάλα μαζί με τα αυγά και περιχύνουμε το μείγμα στο πυρέξ. Αφήνουμε το σουφλέ να ποτιστεί με το μείγμα γάλα – αυγά για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε το σουφλέ στον προθερμασμένο φούρνο για διάστημα 30 λεπτών.
Σερβίρεται αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου